Cenu za najlepší nový materiál tohto roka (Hottest New Material 2010) získal jedinečný vykurovací systém zo sklených škridiel od švédskej firmy SolTech. Škridle sú pritom vyrobené z obyčajného priehľadného skla. Strecha tak okrem vykurovania prepožičia domu aj ľadový vzhľad.

Výrobok sa vlani dostal medzi deväť najhorúcejších noviniek a zvíťazil na základe hlasovania ľudí.

Ide o škridle z obyčajného skla vážiace rovnako ako tie vyrobené z hliny. Celý systém je jednoduchý – funguje cez zohriaty čistý vzduch. Pod škridlami je čierne nylonové plátno, pod ktorým sú namontované žliabky. Čierna farba absorbuje teplo zo slnka a vzduch začne cirkulovať. Horúci vzduch sa potom použije na zohriatie vody, ktorá je cez akumulátor napojená na vykurovací systém domu. Výhodou  systému je odstránenie výdavkov na energiu už počas jedného roka.

Systém zníži výdavky na energie už počas jedného roka. Funguje totiž aj počas zimných dní a v noci, keďže ukladá teplo v izolačných vrstvách vzduchu pod plátnom. Systém vytvorí okolo 350 kilowatthodín tepla na štvorcový meter v závislosti od klímy a uhlu strechy ako aj jej orientácie. Vývoj škridiel realizovala firma so švédskou sklárňou Orrefors. V súčasnosti sú vyrábané v Portugalsku na základe pôvodného švédskeho dizajnu.

Viac na http://inhabitat.com/2010/10/14/heat-your-home-with-soltech-energys-beautiful-glass-roof-tiles/#ixzz12S024PvK