Nekonvenčné riešenie bývania s ekologickými prvkami prináša „Freedomek“ od českého Atelieru Štěpán. Prvý prototyp predstavili 7. októbra v rámci tohtoročného týždňa architektúry v Prahe.

Ide o jednopodlažný drevený dom s minimálnou veľkosťou na pohodlné bývanie. V základnej verzii má 24 metrov štvorcových podlahy a sedemmetrovú sklápaciu terasu, ktorá po vytiahnutí uzatvorí vchod domu. To akurát postačuje pre jedného – dvoch obyvateľov. Spojením dvoch až štyroch buniek však vznikne dom pre viacčlennú rodinu.

Interiér je rozdelený na obývaciu miestnosť s kuchynským kútom, spálňu s kúpeľňou a toaletou. Vybavenie je premyslené do najmenších detailov vzhľadom na menší priestor. Nový majiteľ nepotrebuje kupovať ani nábytok, všetko už nájde vo vnútri Freedomku.

Okrem toho má možnosť odstrihnúť sa od inžinierskych sietí. V najvyššej verzii má totiž Freedomek vlastnú fotovoltaickú elektráreň, vlastné solárne panely na teplú vodu, vlastné kúrenie a čističku odpadových vôd s membránou, ktorá produkuje čistú vodu.

Ďalšou výhodou je nízka cena. V základnej verzii vyjde približne na 32 tisíc eur, energeticky samostatný variant na okolo 60 tisíc eur. Nový majiteľ potrebuje len vhodný pozemok, na ten mu už hotový dom privezie ťahač. Dom sa položí na jednoduché základové pätky a môže sa bývať.

Freedomek vznikol na objednávku konkrétneho človeka – zlatníka a návrhára Jiřího Brosche z Brna. Ten túžil po malom praktickom dome, ktorý je príjemný na bývanie, no nenáročný na údržbu a pritom nestojí veľa. Okrem toho sa chcel vyhnúť prachu, špine a hluku zo stavebných prác. Dom si predstavoval perfektne zariadený a ihneď pripravený na bývanie. Architektov limitoval aj komplikovaný pozemok, na ktorom mal dom stáť.

Trvalo tri roky, kým zrealizovali prvý prototyp. Naplniť predstavy zadávateľa sa im podarilo – Freedomek je dômyselne koncipovaný dom neveľkých rozmerov s premyslenou organizáciou priestoru, dôrazom na funkčnosť, kvalitou prevedenia a ekologickými parametrami. Koncept nadväzuje na medzivojnové teórie Karla Teigeho o podobe minimálneho bytu.

(z)

Freedomek No. 001

prototyp, 2010, navrhnutý pre 1–2 osoby, navrhnutý pre siedmu snehovú oblasť

Produkcia: Jiří Brosch

Architekt: Ing. arch. Marek Jan Štěpán

Spolupráca: Jan Martínek, Ing. Jakub Staník, Ing. Barbora Barathová, Ing. Petr Hradil, Ing. Michal Schwáb, Tomáš Jurák, František Brychta, Anne Schaufuss

Dátum vzniku: 2007–2010

Zhotovenie prototypu: 2010

Rozmer: 7 × 4 × 3,2 m

Úžitková plocha: 24 m2 + 7 m2 terasa

Váha: 9,5 t

Typológia

Základní verzia 7 × 4 m umožňuje viacero ďalších variant a dispozičných riešení

– Typ „garsónka“ (7 × 4 m)

– Typ „1+1“ (11 × 4 m)

– Typy zložené

Typy

Rovnaká konštrukcia a technické riešenie, odlišujú sa materiálom, jednoduchším „obalom“, možnosťou lacnejšej fasády a vybavením:

STANDARD: pre študentov, štartovacie bývanie pre mladomanželov, využitie v rámci sociálneho programu (napr. dom na pol cesty, pri povodniach a podobne)

KLASIK: základný variant

SOLITER: možnosť výberu atypického zariadenia i vyššej cenovej roviny, odpojený od systému

Využitie: na bývanie, pre kancelárie, dielne, ateliéry

Konštrukcia, materiály

–          Nosný systém je ľahký skelet zo smrekového dreva akostnej triedy S 10. Zvislé aj vodorovné nosné drevené prvky dielca sú opláštené konštrukčnou doskou z orientovaných plochých triesok OSB a tvoria plošné dielce (stenové, podlahový a stropný dielec).

–          V konštrukcii podlahy je umiestnený vodorovný nosný rám pre roznesenie váhy na bodové základy a pre zavesenie pri montáži.

–          Freedomek stojí na do zeme šraubovaných základových pätkách.

–          Strecha je jednoplášťová nevetraná s hydroizolačnou vrstvou z mäkčeného PVC-P.

–          Fasáda je z vodorovných dubových lát.

–          Okná sú drevo-hliníkové.

–          Interiér je kompaktný z dubu (podlaha, steny, strop), do neho sú vkladané farebne odlíšené výklenky – kuchynský, spací a krbový.

–          Interiér je osvetlený LED svetlami a ozvučený.

Viac na http://www.atelier-stepan.cz/, http://www.freedomky.cz/, http://www.facebook.com/freedomky

Autor fotografií: Jiří Pařízek