Spoločnosť ÖGNI (Rakúska spoločnosť pre udržateľné hospodárstvo nehnuteľností) udelila prvý krát v histórii zlaté ohodnotenie obchodnej spoločnosti – potravinovej sieti SPAR za pilotný projekt pasívneho supermarketu. Toto medzinárodne uznávané ocenenie získala na základe pokrokového nasadenia najmodernejších technológií ako pasívna stavba, energiu šetriace LED osvetlenie, dobíjacia stanica na elektrobicykle, ekologické materiály, tepelné čerpadlá a iné.

V porovnaní s podobným supermarketom spotrebuje budova SPAR-u na prevádzku len polovicu energie. Celkovo sa tu ročne ušetrí vyše 50 ton oxidu uhličitého (CO2) – teda spotrebu vyše 40 rakúskych domácností. Okrem toho elektrostanicu supermarketu môžu  zadarmo využívať zamestnanci aj zákazníci.

Koncom septembra boli otvorené dva takéto supermarkety a to vo Viedni a v štajerskom Murau.

Viac ako zákazník potrebuje

Budova supermarketu okrem toho vytvára novú zelenú rekreačnú oblasť na mieste kde sa pôvodne nachádzala betónová džungľa. Jemne narastajúci kopec a zelená strecha, po ktorej sa dá prejsť, tvorí kontrast k zaužívanému štandardu obchodných domov. V zime sa tam môže sánkovať, v lete poskytne 1100 metrov štvorcových zelenej trávy dostatok priestoru na slnenie a 230 metrov štvorcových športovej plochy na rôzne aktivity.
Popri všetkých úsporných opatreniach ponúka nový SPAR supermarket na ploche 680 metrov štvorcových všetko, čo klasický zákazník od neho očakáva – teda akcie a bohatý sortiment.

Novostavba či prestavba: minimálne o tretinu energie menej

Za výstavbou nových supermarketov značky vidí zástupca firmy SPAR, Hans K. Reisch snahu otestovanie nových technológií v každodennom živote a možnosť ich použitia vo všetkých našich filiálkach v Rakúsku. „Pri novostavbách a rekonštrukciách je našim cieľom znížiť spotrebu energií minimálne o jednu tretinu,“ povedal. Zároveň je tu faktor ochrany prostredia, ktorý sa stal v Rakúsku veľmi dôležitý a obe predajne v tomto duchu pôsobia na svojich zákazníkov, dodal.

Adresa Engerthstraße 230A, 1020 Viedeň
Pozemok 2.526 m2
Predajná plocha 684 m2
Upravená zelená plocha 1.105 m2
– z toho športová plocha 230 m2
Odkladacie plochy bicykle 18
Elektrostanica 1 s dvoma napojeniami
Začiatok výstavby 10.6.2010
Otvorenie 30. 9 2010