ph_japan

Pohľad

Prvý pasívny dom v Japonsku, certifikovaný inštitútom pre pasívne domy v Darmstadte bol navrhnutý ateliérom Key Architects a postavený v meste Kamagura. Dvojpodlažnú  budovu postavenú z dreva možno považovať za prototyp aplikácie nemeckého know-how vo vlhkom, subtropickom podnebí.

Budova sa nachádza v Kamakure, meste vzdialenom asi 50km od Tokia. Napriek jeho malej rozlohe bolo v rokoch 1185-1333  hlavným mestom oblasti. V dnešnej dobe je Kamakura obľúbenou turistickou destináciou vzhľadom na množstvo historických chrámov a blízku pláž so širokou ponukou vodných športov.

ph_japan

Pôdorys

Stavba sa nachádza v tichej obytnej štvrti, s pohľadom na rieku a okolité hory, neďaľeko vlakovej stanice.

Pôvodný plán nemal v úmysle  získať certifikát pasívneho domu. Táto myšlienka vznikla zo skúsenosti Miwa Mori (majiteľa Key Architects) počas vývoja prototypu sociálneho bývania v pasívnom štandarde pre Írsko v spolupráci s MosArt Ltd. vo Wicklowe. Prioritnou požiadavkou klienta bola prevádzka domu zabezpečená výlučne elektrickou energiou, pretože hypotéku projektu zabezpečoval jeho zamestnávateľ, Tokyo Electric Power Company!

ph_japan

Fasáda

ph_japan

Interiér

ph_japan

Strecha

Podstatou architektonického prístupu bolo vytvoriť jednoduchú dvojpodlažnú budovu, ktorá by zapadla do rozvinutého susedstva. Po vyzutí topánok vo vstupných priestoroch nás vedie schodisko do otvoreného obytno-kuchynského priestoru na prvom podlaží, miestom s najlepším preslnením. Okná rámujú pohľad cez rieku na hory Kamakury. Na prízemí sa nenachádza veľa priestranných súkromných priestorov, preto architekti navrhli prístup na strešnú záhradu priamo z jedálenskej časti. Stavba mala veľmi limitovaný rozpočet vzhľadom na vysokú cenu pozemku (ca. 2500 €/m2).

ph_japan

Detail

ph_japan

Mapa

V Japonsku, krajine kde ročne pribudne milión nových domov, neexistuje požiadavka na minimálnu energetickú efektívnosť. Dom s jednoduchým zasklením patrí stále k štandardu. Pracovníci Key Architects sa snažili nájsť kompromis medzi horúcim letným a studeným zimným obdobím. V tak vlhkom subtropickom podnebí je zníženie odvlhčovania vzduchu a spotreby energií na chladenie oveľa zložitejšie ako zníženie potreby na vykurovanie v zime. Ďalšou výzvou boli prísne japonské požiadavky na bezpečnosť pri zemetraseniach, ktoré vyžadujú tuhé nosné steny namiesto difúzne otvorených, ktoré by zabránili kondenzácii vodnej pary vo vonkajších stenách počas zimných a letných mesiacov.

Tento projekt je považovaný Inštitútom pre pasívne domy (Passive House Institute) v Darmstadte, Nemecko za pilótny projekt, ktorý pomôže vylepšiť výpočtovú metódu pasívnych domov pre teplejšie regióny.