Architektonická firma MVRDV prezentuje dizajn projektu “Pushed Slab”, v preklade “Stlačená doska”, ktorý bude situovaný na ZAC Gare de Rungis v Paríži vo Francúzsku. Táto budova s rozlohou 19.000m2 bude jednou z prvých nízkoenergetických budov realizovaných vo Francúzsku; jej nízka spotreba a produkcia energie sa odhaduje na 200.000kWh/rok. Celkové investičné náklady predstavujú 35 miliónov euro a začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2011.

Konštrukčný systém je umiestnený na rozmedzí dvoch odlišných urbanistických štruktúr: husto obývanej mestskej zástavby na severe a riedkej mestskej zástavby na juhu, s jasne definovanou lineárnou infraštruktúrou.

Projekt je navrhnutý úsporne a efektívne, s použitím osvedčených energeticky úsporných technológií; kombinuje individuálne administratívne podlažia s oddychovými zónami, ako napr. balkóny,vonkajšie terasy a záhrady. Budova je vysoko flexibilná, ponúka tri jadrá a centrálne lobby a je prenajímateľná pre viacero nájomníkov bez štrukturálnych zmien.

Stavba je osadená na pozemku o rozlohe 4150m2, jej pôdorysné rozmery sú 150m x 21m s ”urbanistickým oknom”  v hmote, ktoré zachováva výhľad na okolie a slúži na zvýšenie kvality urbanistického priestoru.

Celkový efekt  “stlačenia” a “rozlomenia” doskového pôdorysu má za následok dynamický tvar budovy a vytvorenie terás, ktoré sú prístupné z pracovní a takisto externými schodištiami a sú vybavené zeleňou a zariadením, slúžiacim na relaxáciu zamestnancov.

Budova má dve hlavné priečelia: pokojná strana s orientáciou na sever a dynamická strana s výhľadom na južný bulvár.

Hmota budovy je obalená tenkým drevitým plášťom, odľahčená presklenými plochami, ktoré zabezpečujú prirodzené denné osvetlenie kancelárskych priestorov. Ekologický faktor je znásobený použitím zelene a drevitej hmoty priamo z Francúzska.

Vnútorná klíma je zabezpečená prirodzenou ventiláciou; na vykurovanie a ohrev teplej vody slúžia strešné solárne panely na ploche 1500m2 a takisto sa uvažuje o systéme filtrácie odpadových vôd.

Tieniaci systém je zabudovaný na južnej fasáde a celý objekt je zateplený neprerušovanou tepelnou izoláciou, za učelom zníženia tepelných strát a eliminácie tepelných mostov.

S použitím osvedčených stavebných techník a systémov sa budova stane vysoko efektívnou nízkoenergetickou stavbou s predpokladanou spotrebou energie 48 kWh/m2/rok.

Zdroj: http://www.mvrdv.nl/