Novú spaľovňu v Roskilde pre dánskeho dodávateľa energie z odpadu KARA/Noveren postaví holandský architekt Erick van Egeraat. Predstavenstvo firmy s ním nedávno podpísalo zmluvu. Egeraat vyhral dizajnérsku súťaž na túto stavbu v roku 2008 s návrhom, ktorý v sebe spája prvky historického aj priemyselného dedičstva.

„Je to katedrála súčasnosti,“ myslí si Egeraat. Základy budovy sú inšpirované hranatými strechami fabriky v najbližšom okolí, stavba vrcholí do stometrovej veže. Tá podľa neho vyjadruje „fascinujúci a trvalo udržateľný proces tvorby energie.“

Stavba má ukázať najskrytejšie procesy premeny odpadu na energiu. V noci sa budova premieňa na žiariaci maják, keď svetlo zvnútra presvitá cez kruhové otvory vonkajšej hliníkovej fasády. Každú hodinu na pár minút iskra postupne rastie do sálajúceho ohňa, ktorý pohltí celú budovu. Ten potom ustane pokým nezostane len pár žeravých uhlíkov.

Fasáda pozostáva z dvoch vrstiev, vnútorná zabezpečuje prístup denného svetla a cirkuláciu vzduchu. Vonkajšia vrstva je vzorovaná.

Spaľovňa s nápadnou deravou fasádou má byť dokončená v roku 2013. Po spustení bude spracovávať lokálny odpad v objeme 260 až 350 tisíc ton ročne a zásobovať elektrinou 60 tisíc domácností v regióne.

Viac na:

http://inhabitat.com/2010/10/19/dutch-incinerator-cathedral-to-transform-waste-into-energy/incinerator-ed02/ http://www.bustler.net/index.php/article/erick_van_egeraat_builds_the_new_roskilde_incineration_line/