Architekt: Georg W. Reinberg

Architekturbüro Reinberg ZT GmbH

Lindengasse 39/10, A-1070 Wien

Tel:  +43 – (0)1 – 524 82 80

Fax: +43 – (0)1 – 524 82 80

e-mail: architekt@reinberg.net

http://www.reinberg.net

Adresa: Sonnbergstrasse 3, 2344 Maria Enzersdorf

 

Architektonický koncept

Pretože pozemok ponúka iba obmedzené výhľady do okolia a je zatienený vysokou, nie príliš vzhľadnou budovou na južnom okraji pozemku, sústredil sa návrh na vytvorenie vnútorného átria.

Na prízemí sa nachádza v jednom krídle veľká obytná miestnosť a naproti nej v úzkom krídle, prisadenom k hranici pozemku, pracovňa a sklad záhradného náradia. V spojovacom krídle obrátenom do ulice sú obslužné miestnosti: predsieň, sanitárna miestnosť, rezervná plocha pre výťah, ďalšia pracovňa, hospodárska miestnosť, špajza a kuchyňa s pultom, otočeným do obývacej miestnosti.

Átrium je do dispozície zapojené tým, že je od obslužného krídla a obývacej miestnosti oddelené iba presklenými stenami. Masívna stena vymedzujúca obslužné miestnosti je zapustená dovnútra dispozície za presklenou chodbou.

Úzke južné krídlo obsahuje schodisko a v 2. podlaží od obytných miestností mierne odsadenú pracovňu/izbu pre hosťa a terasu. Prístup k ostatným miestnostiam 2.podlažia je po presklenej galérii. Dve detské izby majú spoločné sanitárne vybavenie a predsieň. K spálni rodičov je priradená malá šatňa a vlastné sanitárne zariadenie. Ďalšia izba má rovnako vlastnú sanitárnu jednotku (podobne ako hotelové izby) a dostavbou vonkajšieho prístupového schodiska sa môže v budúcnosti úplne osamostatniť. Severné obytné krídlo domu prebieha rovnobežne s hranou pozemku a odchyľuje sa od ostatných častí domu o niekoľko stupňov. Tento vzťah sa prejavuje vo zväčšujúcom sa odstupe spojovacej galérie od fasády átria. V suteréne domu sa nachádza veľká hobby –miestnosť, garáž, skladovacie priestory a technická miestnosť.

Materiálové riešenie

Steny: 25 cm recyklovaných priečne dierovaných tehál s 20 cm vonkajšej izolácie, z vonkajšej strany je fasáda omietnutá, v átriu obložená prevetrávaným obkladom doskami

Stropy, stĺpy: liaty betón, nátery: plášťový betón.

Strechy: 28 cm izolácie, krytina: titan zinkový plech

Okna s rámami v kombinácii drevo – hliník, sklenené fasády do átria s trojitým zasklením (U=0,5 W/m2K) so zateplenými zasklievajúcimi profilmi (pasívne parametre)

 

Energetický koncept

Požadovaných tepelne – technických parametrov je dosiahnuté vďaka hrubej vrstve tepelnej izolácie a riadenému vetraniu s rekuperáciou tepla. Privádzaný vzduch je predhrievaný v zemnom vzduchovom kolektore. Vzhľadom k tomu, že pozemok je v zimných mesiacoch dopoludnia takmer plne zatienený, môže byť pasívneho získavania tepla využitého výlučne obmedzene (západná fasáda a druhá južná fasáda v 2.podlaží). Kolektory boli pri takejto situácii osadené na plochú strechu. 20 m2 kolektorov dodáva teplú úžitkovú vodu a cez zásobník s objemom 750 litrov tiež energiu na vykurovanie. Zvyšné potrebné teplo je dodávané plynovým kotlom a rozvádzané podlahami do obytných miestností.

Vysokou mierou presklenia smerom na západ získala ochrana pred prehrievaním interiéru v lete zvláštny význam. Bolo na ňu použité ochladzovanie masívnych konštrukcií nočným chladným vzduchom, vonkajšie žalúzie a textilné markízy, ktorými je možné zakryť takmer celé átrium.

Dažďová voda je zhromažďovaná do cisterny a použitá ako úžitková.