Projekt:  jednoducho  bývať  (einfach:wohnen)  je súčasť  projektu  „solarCity  Pichling“, oblasti rozšírenia mesta Linz na juh, s cieľom predviesť nové akcenty v solárnej architektúre, nízkoenergetickej  výstavbe, kvalite  bývania a v územnom plánovaní. Už samotným konceptom projektu solarCity Pichling sú stanovené nadštandardné rámcové podmienky. Okrem vysokej ponuky na trávenie voľného času formou neďalekého prírodného priestoru Auwald a rekreačnej oblasti Weikerlsee  je vďaka napojeniu sieťou električiek možná  aj zmysluplná ekologická štruktúra dopravy. Celé jadro sídliska by malo byť bez automobilov.

Zástavba pozostáva zo siedmych radov domov s dvoma až štyrmi poschodiami. Tri  domy  južnej  časti  úzkeho pozemku zdôrazňujú os k centru solarCity, štyri severné budovy sa otvárajú – zakaždým pootočené na juh – k prírodnému  priestoru  Weikerlsee. Zelená os v centre zástavby v bezprostrednej blízkosti spoločenských priestorov poskytuje flexibilnú ponuku pre rozličné sociálne aktivity. Veľkorysé pôdorysy a slnečné obytné  priestory zaisťujú  optimálnu  kvalitu  bývania. Všetky  byty majú  voľné  priestory (záhrady, balkóny, terasy).

Zmes mezonetových bytov radovej zástavby a viacposchodových  bytov  má  zamedziť  tendencii  k  sociálnej segregácii.  Projekt  sa  snaží  presadiť  pokročilú technológiu ekologickej a energiu šetriacej výstavby v prísnom limite nákladov dotovanej výstavby.

TYP STAVBY: Novostavba bytových domov a pasívneho domu

ADRESA: Linz- solarCity Pichling

ARCHITEKT: Treberspurg & Partner ZT GmbH

VEDENIE PROJEKTU: Arch DI Friedrich Muhling

DEVELOPER: EBS Wohnungsgesellschaft mbH. Linz

STATIKA: Treberspurg & Partner ZT GmbH

VEDENIE PROJEKTU: DI Dr. Richard Fritze, Ing. Jorg Klenner

STAVEBNÁ FYZIKA: Technisches Buro DI Hofbauer

TECHNICKÉ ZARIADENIE BUDOV:TB Ing. Gunter Boyer, Ingenieurburo S. Mayr GmbH

VONKAJŠŠIE ÚPRAVY: DI. Anna Detzelhofer

DÁTUM UKONČENIA:
1. stavebný úsek (TG, dom 1-3):  2003
2. stavebný úsek(dom 4-7):  2005

ROZSAH: 93 bytových jednotiek, podzemná garáž, spoločenské priestory

ROZMER: cca. 8.000 m2 obytnej plochy

NÁKLADY: cca. € 8 Mio. netto (ATS 110 Mio)

SPOTREBA ENERGIE: 30 / 17kWh/m2a, Pasívny dom 7 kWh/m2a