To, ako by mohlo čoskoro vyzerať bývanie budúcnosti, ukazuje návrh tímu z inštitútu ILEK (Institut für Leichtbau Entwerfen und Konstruieren) zo Štutgartskej univerzity. Ide o jednoduchý rodinný dom, ktorý dokáže vytvoriť dostatok energie na svoju prevádzku a tiež pre dopravné prostriedky svojich obyvateľov. Okrem toho vyrobí aj energiu navyše. Dom je tiež po svojom doslúžení plne zrecyklovateľný.

Návrh zvíťazil v súťaži „Plus-energetický dom s elektromobilitou“ pod záštitou nemeckého ministerstva dopravy, výstavby a mestského rozvoja.

Energetickú náročnosť domu znižuje aj usporiadanie vnútorných priestorov či rozmiestnenie tienidiel. Dom má okrem toho vlastný fotovoltaický a solárny termálny systém. Ten umožňuje produkciu energie tak, že ročne dom dokáže vyrobiť viac energie ako potrebuje na svoju prevádzku a dobíjanie elektromobilov. Prebytok je odvádzaný do verejnej elektrickej siete.

Keďže dom nemá pivnicu ani pevné základy, dokáže sa prispôsobiť takmer akémukoľvek pozemku či meniacim sa požiadavkám svojich majiteľov.

Inovatívnosť návrhu spočíva práve v tomto spojení energetických tokov a úspor medzi prostredím na život a elektromobilitou. Dom má tiež akýsi „energetický výklad“, ktorý je vyrobený zo skla a je orientovaný smerom do ulice, pričom sa tu zobrazujú všetky údaje o dome, elektromobiloch a spotrebe energie v reálnom čase.

Návrh posúva „trvalo udržateľný dizajn“ o úroveň vyššie – s energiou a materiálom pracuje tak, že výsledok prevyšuje viaceré ekologické stavby. Obstojí aj v porovnaní s návrhmi z prestížnej súťaže SolarDecathlon. (Tú vyhlasuje americký rezort energie. Súťaží v nej 20 tímov s návrhmi a realizáciou solárnych domov, ktoré sú cenovo i energeticky efektívne.)

Postavenie pototypu je naplánované na polovicu budúceho roka.

 

Viac na:

http://www.archdaily.com/94774/plus-energy-house-with-electromobility-ilek/