Nenápadný „M2 dom v tvare kopca“ (M2 Hill house) od dánskeho ateliéru Bjarke Ingles takmer úplne splýva so svojím okolím. Zvonka vyzerá totiž ako jeden z kopcov v krajine či mierne vyvýšená časť záhrady. Inšpiráciu autorom poskytli záhrady – ako to, prečo si ľudia kúpia dom.

Strecha so záhradou maximalizuje zelenú plochu pozemku. Takáto stavba- pritom podľa autorov nevyjde na viac ako bežný dom. Hlavný rozdiel je však v tom, že nejde o klasický dom so záhradou, ale o záhradný dom ukrytý pod zelenou strechou. Tú vytvárajú rastliny rozchodníka, ktoré sú nenáročné na údržbu.

Strecha zadržiava vodu, čo pomáha hlavne v daždivom počasí či na jar pri topení snehu.  Okrem toho takáto strecha dom izoluje – chladí interiér v letných horúčavách, či pomáha udržať teplo v zime. Záhrada na streche tiež vytvára zaujímavé miesto pre hru a oddych. V zime môže slúžiť napríklad aj ako kopček na sánkovanie či lyžovanie pre deti.

Zelená strecha ukrýva dom s jednoduchým dizajnom. Kuchyňa, obývačka a jedáleň vytvárajú spojený priestor pozdĺž veľkých okien. Obyvatelia tak získajú výhľad do krajiny smerom na juh. Z tohto priestoru sa vstupuje do troch spální a príslušenstva umiestnených na zadnej strane domu. Tú zakrýva drevená fasáda, ktorá poskytuje ochranu pred vetrom.

Ďalšia stavba na pozemku ukrytá pod zelenou strechou slúži ako garáž a sklad. Každý z M2 domov je flexibilný ohľadne materiálu, dizajnu i veľkosti. Izby, príslušenstvo i garáž môžu byť uspôsobené na mieru konkrétnej rodine.

Prvý takýto dom v tvare kopca bol dokončený v roku 2007. Ateliér sa preslávil aj projektom komplexu bytov a obchodných priestorov 8 Tallet v Kodani dokončeného tento rok.

Images © BIG and M2

Viac na:

http://inhabitat.com/hill-house-by-bjarke-ingels-is-a-house-under-a-garden/