Architekt: PK Arkitektar
Adresa Reykjavík, Iceland
Design Team Pálmar Kristmundsson / Björn Skaptason
Konzultant: Fjarhitun Engineers
Rozloha: 14 m2
Priebeh prác: od 1996

V roku 1990 vyhlásil Úrad geotermálneho vykurovania v Reykjavíku otvorenú súťaž na architektonický dizajn staníc na horúcu vodu. Z vyše 80 súťažných podkladov bol vybratý návrh od PK Arkitektrars, ktorý sa mal stať  symbolom mesta Reykjavík a jeho angažovaniu sa k využívaniu prírodných zdrojov.

Geotermálna stanica ma pôdorysný rozmer 14 m2 (3×6,5 m) a  pozostáva z dvoch oblúkovitých nehrdzavejúcich oceľových stien, oddelených na koncoch dverami. Z výrobného miesta ju prenesú hotovú, prefabrikovanú, v jednom kuse na miesto horúceho prameňa. Stanica vo svojej hornej časti ukrýva mechanizmus pumpujúci vodu do centrálnej regulačnej stanice, odkiaľ je potom distrubuovaná do celého mesta.

Zvislý element upevnený na strope bočnej steny budovy obsahuje klimatizačnú jednotku pre strojé zariadenie, ktorá nasáva vzduch z vrchnej časti a pumpuje ho dolu do podlahy. Takto dochádza k cirkulácii vzduchu, chladeniu motora a vytváraniu pretlaku, ktorý zabraňuje prachu aby sa dostal dovnútra motoru a poškodil ho.

Okrem klimatizačnej časti sa tu nachádza aj potrubie vystupujúce zo steny, ktoré vypúšťa do vzduchu paru vytváranú vriacou vodou. Takto vytvorená parná stopa tvorí odkaz na pôvodný význam názvu mesta – Reykjavík bol pomenovaný osadníkmi ktorí paru mylne považovali za dym ako Záliv v dyme.

História

Počiatky využitia geotermálnej energie z vodných prameňov datujú do tridsiatych rokov minulého storočia. V zimnom období totiž mesto Reykjavík pokrýval hustý čierny dym vychádzajúci z komínov budov, ktorý znižoval viditeľnosť na minimum. Napriek tejto depresívnej atmosfére sa obyvatelia mesta rozhodli vypracovať plán využitia tepla, ktoré bolo uväznené v zemi pod mestom.

V roku 1928 boli vyvŕtané prvé studne v centre mesta – v Laugardalure, dnes známej kúpelnej oblasti. V nasledujúcich rokoch pribudlo množstvo ďaľších otvorov a dnes ich je len v centre mesta vyše 50. Najhlbšie siahajú do hĺbky 2 kilometrov a dosahujú teploty až do 80°C.

V dnešnej dobe je každý dom v meste vykurovaný geotermálnou energiou, ktorá nahradila  starý systém založený na vykurovacou oleji. Turisti sú prekvapení, keď  pri návšteve mesta nevidia z komínov domov stúpať žiaden dym. Vzduch je tu čerstvý a čistý, s výhľadom do nekonečných diaľok.

Größere Kartenansicht