Energetický koncept

– základom energetickej koncepcie je pasívne využitie slnečnej energie, kvalitné zateplenie obvodového plášťa a  akumuláciu tepla v masívnych konštrukciách. Domy sú vybavené vetracím zariadením s rekuperáciou tepla a predhrievaním čerstvého vzduchu. Potreba energie bola v priebehu plánovania počítačovo simulovaná programom Webed. Spotreba sa pohybuje v pozdĺžnom objekte medzi 16,9 kWh/m2a a 21,6 kWh/m2a a v radových domoch medzi 27,4 kWh/m2a a 35,3 kWh/m2a. To zodpovedá zhruba jednej štvrtine potreby tepelnej energie konvenční novostavby.

Pasívne využívanie slnečnej energie

Snaha o maximálne využitie slnečnej energie sa premieta do celej koncepcie súboru. Desať radových domov je orientovaných na juh a vybavených zimnými záhradami a veľkými južnými oknami. Tvar domu reaguje skosením strechy na nízky uhol dopadu zimného slnka. Slnečné lúče, tak preniknú v zime aj do prízemia všetkých bytov. Južná fasáda je odstupňovaná a zakončená presahujúcou strechou tak, aby bolo v lete dosiahnuté patričné zatienenie okien. Dvojpodlažné zimné záhrady mezonetových bytov umožňujú prirodzenú cirkuláciu vzduchu do všetkých miestností. Miestnosti s rovnakými tepelnými vlastnosťami sú zoskupené do termických zón. V prípade radových domov plní funkciu tepelného nárazníku na severnej strane obslužné miestnosti, schodisko a šatne. Na južnej strane sú obytné miestnosti.

 

Revízna chodba

 

Radová zástavba

 

Rohový dom

Riadené vetranie

Súbor predstavuje prvý príklad sociálneho bývania v strednej Európe, ktorý využíva riadené vetranie s rekuperáciou tepla a predhrievaním čerstvého vzduchu. Z dôvodu znečistenia vzduchu na štvorprúdovej Brünnerstrasse bolo v pozdĺžnom dome zavrhnuté prevetrávanie bytov zo západu na východ. Riadené vetranie umožňuje prísun čerstvého vzduchu a šetrí tepelnú energiu, unikajúcu vetraním oknami (zhruba o 40%). Čerstvý vzduch je predhrievaný rekuperátorom tepla, aby nedošlo k vzniku nepríjemného studeného prievanu. Vetracie jednotky sú umiestnené na streche a obsluhujú vždy 30 bytov. Zariadenie dosahuje účinnosť 60% a prechádza ním 5 500 m3 prívodného vzduchu. Výmena vzduchu môže byť ovládačom znížená na polovicu. Z dôvodu úspory stavebných nákladov je vzduch vedený dutinami predpätých železobetónových dosák. Čerstvý, rekuperátormi tepla predhriaty vzduch je privádzaný do obytných miestností a odsávaný centrálne v sanitárnych miestnostiach.

 

Škôlka

 

Schodisko

Konštrukcia

Päťpodlažný bytový dom je dlhý 330 metrov. Budova je pozdĺžne členená na dva trakty – obytný a komunikačný, ktoré sú od sebe oddelené 60 cm inštalačnou stenou. Pozdĺžne nosné a obvodové steny a nosné konštrukcie chodbového traktu sú zrealizované zo železobetónu. Stropy sú uložené v priečnom smere na nosných obvodových stenách. Týmto usporiadaním bol dosiahnutý voľný pôdorys, ktorý umožňuje zmeny dispozície a spájanie bytových jednotiek. Vnútorné deliace i medzi bytové priečky sú zo sadrokartónu, doplneného zvukovou izoláciou. Inštalačná stena je umiestnená z vonkajšej strany železobetónovej nosnej steny.

Komunikačný trakt z prefabrikovaných železobetónových rámov je priradený k budove ako samostatný konštrukčný prvok. Pred presklenou chodbou je oceľová, popínavou zeleňou prerastená  konštrukcia s revíznou ochodzou. Zo západnej, záhradnej strany je k budove pristavená konštrukcia lodžií. Je zostavená z prefabrikovaných dielcov – oceľových stĺpov a prekladov a železobetónových vložených dosák. Lodžie sú termicky oddelené od plášťa budovy.

Radové domy sú postavené z 25 cm silných keramických tvárnic  s 10 cm tepelnej izolácie. Akumulačná stena medzi zimnými záhradami a obytnými miestnosťami je z betónu. Drevená strešná konštrukcia je položená na železobetónovej stropnej doske. Dvojpodlažné zimné záhrady sú konštruované z dreva.

 

Letecký pohľad

 

Fasáda do dvora

 

Zelenelá fasáda

 

Vnútorný blok

Stavebné náklady

Náklady na stavbu sídliska neprekročili náklady stanovené platnými zákonmi viedenského fondu na podporu bývania. Zariadenia na úsporu energie vedú k zdraženiu stavby a ku zvýšenej náročnosti vo fáze plánovania. Vyrovnanie nákladov na vetracie zariadenie a presklenie chodbového traktu bolo docielené ekonomickým prevedením stavby, použitím nových konštrukcií (napríklad dutinové stropy s vetracími kanálikmi) a využitím prefabrikovaných dielcov.

Pôdorys

Rez

 

 

Rez

 

Pôdorys

 

Pôdorys