K domu patrí aj záhrada, k tomu „zelenému“ o to viac. V prípade, že pozemok nie je dostatočne veľký, záhrady sa aj tak nemusíte vzdať. Dobrým riešením je napríklad „jedlý dom“ z dielne Stuurlui Stedenbouwa a ateliéru Atelier GRAS!. Vychádza zo  stratégie mestského poľnohospodárstva. Jeho zelené steny tvoria viaceré druhy jedlého ovocia a zeleniny.  Konštrukcia je navrhnutá tak, aby niesla letné plodiny. Po zbere úrody možno stavebný materiál jednoducho rozobrať a znova využiť.

Návod ako vyriešiť záhradu netradične ponúkajú aj súťažné návrhy pre Medzinárodný festival záhrad (International Garden Festival). Ten organizujú kanadské záhrady známe ako Les Jardins de Métis alebo Reford Gardens. Témou tohto roka bola „tajná záhrada“. Z celkového počtu 194 návrhov od 500 architektov, vybrala porota tri.

Medzi víťazné návrhy sa prebojovala „záhrada z morských rias“ (The algae garden), ktorá spája estetiku, ale aj možné energetické využitie rias. Návrh vznikol spoluprácou krajinnej architektky Heather Ring, botaničky Brendy Parker a umelkyne Synn?ve Fredericks z Veľkej Británie. Táto záhrada je niečo medzi umením a vedou, ukazuje riasy zoradené podľa farby v závesoch z plastu zavesených na drevených rámoch.

Ďalší návrh pod názvom „Fleur de Sel“ z dielne Urbanbees, medzinárodnej štvorice Marco Asciutti, Farzaneh Bahrami, Enrique Enriquez a Matteo Muggianu, prezentuje slanú záhradu. Práve cez soľ návštevníci záhrady znova objavujú bežný materiál, tú môžu v záhrade nielen vidieť, chytiť, ale aj ochutnať. Aj keď to asi nie je návrh, ktorý by si väčšina z nás prevzala do svojej záhrady, ide o originálne spracované záhradné tajomstvo, keďže soľ je materiál, o ktorý zakopávame na každom kroku, no všímame si ho tak málo.

Posledný návrh „Noli Tangere“ pochádza z dielne austrálskych Terragram od dvojice záhradných architektov Vladimir Sitta a Anita Madura. Návrh pozostáva z pevnej geotextílie, ktorá je podporená stromami a stĺpmi. Vzniká tak kontrast tmavého vnútorného sveta pod textíliou a prirodzeného svetla, rastlín a hmyzu na úrovni očí.

Viac na:

http://www.archdaily.com/99259/selected-designs-for-the-2011-international-garden-festival/

http://inhabitat.com/eathouse-a-fresh-local-take-on-edible-architecture/