Novú tvár dostane malé nórske mestečko ?ndalsnes, ktoré je vstupnou bránou do majestátnych fjordov, návrhom „hotela na koľajniciach“ z dielne architekta Jagnefälta Miltona. Hotel sa pohybuje po koľajniciach spájajúcich mesto s vonkajším svetom. Ide o pohyblivú stavbu. Tá dokáže dopraviť návštevníkov do srdca fjordov environmentálne citlivým spôsobom a rešpektuje životné prostredie.

Hotel tvoria samostatné pojazdné miestnosti v podobe vagónov. Tie majú rôzne výšky a šírky. Ubytovanie je minimalistické – pozostáva z malých spiacich kútov, ktoré sa otvárajú priamo k vonkajším dverám. Turisti majú bezprostredný kontakt s prírodou, pri prechádzaní pôvabnou vidieckou krajinou tak môžu obdivovať pôsobivé výhľady.

Návrh vychádza z predstavy o celom meste, ktoré by sa pohybovalo po koľajniciach – v lete by sa rozťahovalo, v zime zmršťovalo. Počíta totiž aj s verejnými kúpeľami a koncertovou halou – malými stavbami, ktoré by tiež sa mohli prepravovať po koľajniciach. Po príchode zimy sa tieto jednotky zhromaždia blízko centra mesta popri existujúcich koľajniciach a osviežia tak vzhľad mesta.

Viac na:

http://inhabitat.com/rolling-hotel-travels-through-the-norwegian-fjords/