Prvá budova vykurovaná ľudským teplom

Na to, ako stlačiť účty za energie, prišla švédska realitka Jernhusen – jednoducho na vykurovanie používa ľudské teplo. Účty za teplo sa tak firme podarilo znížiť o štvrtinu.

Ľudské telo totiž produkuje teplo, ktoré sa môže využiť ako zdroj energie. Nápad vznikol pozorovaním 250 tisícového davu, čo sa premelie každodenne štokholmskou hlavnou stanicou. Práve ten stačí na kúrenie jednej budovy v susedstve stanice.

Hoci ľudia pri svojich aktivitách vytvoria podľa jedného z autorov systému a vedúceho environmentálneho oddelenia firmy Jernhusen Klasa Johnassona len troška energie, no ich deň je plný aktivít. Spolu sa tak vytvorí enormné množstvo tepla. „Tak prečo by sme túto energiu nepoužili? Ak ju nepoužijeme, bez úžitku sa stratí,“ dodáva.

Firma prišla s nápadom už v roku 2008, no až teraz ho realizovala. Tepelné výmenníky umiestnené vo ventilácii hlavnej stanice menia vyžiarené ľudské teplo na horúcu vodu. Tá je potom napumpovaná do vykurovacieho systému susediacej budovy. Johansson dúfa, že sa im podarí rozbehnúť takýto systém kúrenia aj v ďalších budovách, či dokonca vykurovať takto samotnú hlavnú stanicu.

Systém bol vo Švédsku veľmi dobre prijatý, keďže ceny plynu sú tu vysoké a kvôli prevládajúcemu chladnému počasiu je vykurovacia sezóna dlhá. „Oplatí sa investovať čosi navyše do elektriny, ktorá prevedie teplo z budovy do budovy, ako platiť oveľa viac za kúrenie plynom,“ vysvetlil Doug King, konzultant trvalo udržateľného rozvoja pre BBC. Práve v takýchto podmienkach môže byť podľa neho efektívne využitý aj druhoradý zdroj tepla, ako je napríklad to ľudské. Systému nahráva aj ekologické zmýšľanie Švédov.

Viac na:

http://inhabitat.com/swedish-company-harvests-body-heat-to-warm-buildings/