Architekt: AART architects
Investor: VKR Holdings (materská firma Velux a Velfac)

Dom pre Život je navrhnutý tak aby vyrobil viac energie ako použije a prispôsobil sa ročnému obdobiu.

Ekologický dom sa nachádza v meste Lystrup v blízkosti druhého najväčšieho mestá Dánska – Aarhus – a priekopníkom na ceste k novej generácii klimaticko-neutrálnych budov. Je navrhnutý ako svetovo prvý Aktívny dom a a je výsledkom výskumu a dizajnu, zameraného na ukotvenie tohto typu stavieb v architektúre, v očakávaní budúcnosti s nízkym obsahom oxidu uhličitého.

Rodinný dom s rozlohou 200 štvorcových metrov je CO2-neutrálny predvádzací projekt, ktorý systematicky využíva energiu slnka. Sedem štvorcových metrov solárnych kolektorov, 50 štvorcových metrov solárnych článkov a solárne tepelné čerpadlo prispievajú k zníženiu potreby energie, pričom strategicky rozmiestnené strešné okná ovládané solárnymi článkami ponúkajú vyvážený pomer denného svetla pre spálne a kuchynsko- jedálenskú časť. Naviac majú všetky strešné okná dynamické rolety ovládané solárnymi článkami na vnútornej strane a markízy na vonkajšej strane.

Tieto prvky prospešné životnému prostrediu robia z Domu pre Život špecifický udržateľný projekt, keďže je dom navrhnutý tak, aby vyprodukoval viac energie ako sám spotrebuje. Predpokladaný nadbytok energie by mal byť 9kWh/m2/rok, čo znamená že potrvá asi 40 rokov kým dom vyprodukuje také množstvo energie, aké bolo spotrebované pri výrobe stavebných materiálov ktoré boli na výstavbu domu použité. To znamená, že dom tak prírode vráti viac ako spotreboval.

Konštrukcia domu pozostáva z dreveného rámu na betónovej doske, pričom  dlažba podlahy pozostáva z mozaiky z recyklovaného skla, dom má externý plášť z bridlicových dosák. Povrch okien domu tvorí asi 40% povrchu podlahy , čo je dvojnásobok povrchu konvenčného nízkoenergetickeho domu, a tým že dom maximalizuje denné svetlo, znižuje spotrebu energie a optimalizuje klímu v jeho vnútri. Naviac je vybavený senzormi, ktoré snímajú teplo, vlhkosť vzduchu a obsah CO2 vo všetkých izbách a vypínajú svetlá po tom ako odídete z izby a tak pomáhajú pri vytváraní zdravej klímy.

Situácia

Pôdorys prízemie

Pôdorys poschodie

Pôdorys podkrovie

Rez B-B

Rez A-A

Foto: Adam M?rk

Zdroj:

– http://stavebnictvo.sk/

– aart achitects-  www.aart.dk