Táto hranatá, lipovo zelená štruktúra je tak jedinečná, že by ste ju mohli považovať za múzeum či výstredný dom. V skutočnosti ide o centrum zberu odpadov. Slúži ako „žalúdok mesta“. Zhromažďuje odpad z okolia, zhutňuje ho a pripravuje na použitie v ďalšej recyklačnej prevádzke. Budova, ktorú navrhli Vaillo+Irigaray, nie je iba počiatočným bodom recyklácie. Sama je z recyklovaného materiálu ­– napríklad jej nápadná fasáda je vytvorená z recyklovaného hliníka.

Nachádza sa v Španielsku pri francúzskych hraniciach v meste Huarte. Predstavuje analógiu k žalúdku s vnútornosťami. Jednotlivé budovy, ktoré tvoria túto štruktúru, sú prepojené sieťou podzemných kanálov. Centrálna časť je vybavená turbínami, zariadeniami na premývanie a filtrami. Tie triedia zozbieraný odpad a pripravujú ho na expedovanie do ďalších centier na spracovanie a recykláciu.

Keďže takáto prevádzka je značne hlučná, steny majú viacero izolačných vrstiev. Fasáda je vytvorená z plátov recyklovaného hliníka natretých lipovo zelenou farbou. Ako udávajú samotní architekti, farba a spracovanie fasády zvýrazňujú environmentálny charakter projektu.

Viac na:

http://inhabitat.com/lime-green-garbage-collection-center-is-a-recycled-aluminum-urban-stomach/