Budovu takmer celú pokrytú vegetáciou možno nájsť v belgickom Linkebeeku. Autorom návrhu je Samyn and Partners. Bola dokončená v roku 2007. Vzhľadom na náročnosť projektu trvala výstavba osem rokov. Rastliny na fasádu vybral francúzsky botanik a autor vertikálnych záhrad Patrick Blanc.

Ide o stavbu, ktorá slúži nielen ako rodinný dom, no i ako sídlo spoločnosti Dubbed Milly Film. Návrh vychádzal z požiadavky zachovať jednoposchodový dom ako prízemie. Jeho renovácia poskytla priestor pre vstup, kanceláriu a kuchyňu. Budovu rozšírili obývačka a schodisko.

Produkčné štúdiá sú prevažne v suteréne, malá časť na druhom poschodí. Na medziposchodí je apartmán majiteľa, spálne a kúpeľňa pre päť detí.

Fasády s vegetáciou smerujú na sever, východ a juh, čím vytvárajú viac súkromia. Západnú stenu tvoria okná. Tie prepúšťajú množstvo slnečného svetla. Na oknách sú priesvitné biele polyesterové závesy, ktoré poskytujú dostatok tieňa v lete. Budova má takto zabezpečený systém ohrievania a chladenia.

Podmienky potrebné pre život rastlín sa dosiahli pomocou pevných panelov z PVC potiahnutých plsťou, ktorá zabezpečujú vodu a živiny.

Viac na:

http://inhabitat.com/gorgeous-green-house-wrapped-in-a-vertical-garden/