Cenovo dostupný projekt bývania v londýnskej mestskej časti Hillingdon má nielen štýlový dizajn, no ponúka aj bývanie pod zelenou strechou, obnoviteľné zdroje energie a prefabrikátovú konštrukciu. To všetko ponúka ekologické spoločenstvo Birchway. To bolo postavené na zabezpečenie dostupného bývania v zelenom štýle. Jeho obyvatelia zostavujú zelený dokument, ktorý poslúži ako príručka pre ekologický život. Projekt Birchway navrhol ateliér Acanthus LW Architects a postavila spoločnosť Paradigm Housing v partnerstve s mestskou časťou Hillingdon.

Ide o komplex piatich budov so zakrivenými zelenými strechami, záhradami a priestorom pre bicykle. Spolu je tam 24 jedno- a dvojizbových bytov. Budovy sú postavené z prefabrikátových modulov, ktoré sú na 65 percent vyrobené z recyklovanej ocele, a už majú vstavané kuchyne a kúpeľne. Moduly boli po dopravení osadené žeriavom a pospájané. Následne sa pridal exteriér, strecha a vykonali sa posledné úpravy.

Výstavba trvala od úpravy terénu po dokončenie výstavby len dva mesiace.

Pôsobivé zelené strechy majú strešné ako aj klasické okná, ktoré osvetľujú nižšie položené miestnosti. Dažďová voda sa zbiera zo strechy a ukladá sa na bočnej strane budovy. Fotovoltaické systémy sú inštalované na južných stranách a bojler na drevené pelety zabezpečuje kúrenie a horúcu vodu.

Dosiahnutie energetickej efektívnosti malo najvyššiu prioritu – svedčí o tom aj vodotesná izolácia, pasívna ventilácia a systémy s obnovou tepla. Na ilustráciu jedinečnosti dizajnu treba tiež dodať, že návrh získal úroveň 5 zo 6 stupňovej britskej škály kódexu udržateľných domov (Code of Sustainable Homes).

Viac na:

http://inhabitat.com/prefab-friday-beautiful-green-roof-affordable-housing-uk/