Most, ktorý opätovne využije opustené viadukty, produkuje energiu a vyzerá futuristicky? Áno, môže to byť pravda. Dôkazom toho je taliansky viadukt s veternými turbínami so vzletným názvom „Slnečný vietor“.

Južné Taliansko je posiate nepoužívanými viaduktmi. Mestá regiónu Kalábrie sa preto rozhodli nájsť spôsob ako ich využiť namiesto toho, aby minuli 50 milión dolárov (vyše 36,5 milióna eur) na ich zbúranie. Vyhlásili súťaž s názvom „Solárny park juh“ (Solar Park South) pre dizajnérov a inžinierov. Tí majú vymyslieť environmentálny spôsob na opätovné využitie týchto stavieb.

Projekt Slnečný vietor tímu dizajnérov v zložení Francesco Colaross, Giovanna Saracino a Luisa Saracino, takéto riešenie prináša. Koncept síce vyzerá ako „zelená utópia“, no ponúka udržateľné riešenie pre opustené stavby. Vyrobí dosť pre spotrebu 15 tisíc domácností. Ponúka krásny váhľad i nákup čerstvej zeleniny. Znie to lepšie ako len nechať staré viadukty zbúrať.

Na viadukte navrhujú nainštalovať 26 veterných turbín, ktoré vyprodukujú 36 miliónov kilowatthodín elektrickej energie ročne. Cesta cez most bude okrem toho lemovaná solárnymi článkami v priehľadnom plaste. Tie vytvoria ďalších 11,2 miliónov kilowatthodín ročne.

Podobne ako Highline v New Yorku, no v oveľa väčšej mierke, sa samotný viadukt zmení na promenádu a park. Vodiči môžu zastať a vychutnať si úžasné pohľady na pobrežie. Na moste budú stáť aj skleníky napájané solárnou energiou, ktoré budú slúžiť ako farmársky trh s čerstvými produktmi.

Viac na:

http://inhabitat.com/solar-wind-turbine-bridge-repurposes-viaduct-for-public-space/