Katar, organizátor svetového futbalového šampionátu v roku 2022, chystá na súťaž postaviť úplne nové ekologické štadióny. Rozšíriť chce aj dva už postavené.

Autorom konceptu je nemecká firma AS&P. Štadióny budú postavené tak, aby spĺňali environmentálne štandardy efektívnosti. Zefektívni sa aj doprava, tak aby štadiony boli ľahko prístupné verejnou dopravou z medzinárodného letiska New Doha, všetkých hostiteľských miest, hotelov, či fanúšikovských zón FIFA. Počíta sa aj s parkovaním pre vodné taxíky.

Nové štadióny nazvané Al-Khor, Al-Wakrah a Al-Shamal zostavia z modulárnych súčastí, ktoré možno jednoducho demontovať. Všetky štadióny prekročia kapacitné požiadavky FIFA. Sedadlá i ihrisko budú chladené pomocou inovatívnej a environmentálnej technológie, ktorá je uhlíkovo neutrálna.

Solárne tepelné kolektory a panely PV sa použijú na využitie slnečnej energie, ktorá bude striedavo napájať chladiaci systém. Systém na riadenie vzduchu ovláda na štadióne cirkuláciu vzduchu. To zabezpečí pohodlie v inak úmorných púštnych horúčavách. Integrovaný systém na riadenie budovy bude na štadiónoch monitorovať stav rôznych faktorov a sedadlá a hracie plochy budú chránené pred priamym slnkom.

Viac na:

http://inhabitat.com/qatar-unveils-designs-for-sustainable-stadiums-for-the-2022-fifa-world-cup/