Slovinské recyklovateľné centrum

 

Recyklačný závod v slovinskom meste Pivka sa vzhľadom vymyká predstave o prevádzke na spracovanie odpadu. Stačí trocha dizajnu a je tu atraktívna nápaditá budova. Návrh pochádza z dielne ateliéru Dekleva Gregoric Architekti.

Prevádzka je navrhnutá tak, aby ju bolo možné jednoducho zrecyklovať. Na vástavbu bolo použité len železo a betón – teda jednoducho spracovateľné materiály.

Betón je použitý na obvodový múr okolo triediacej časti a obslužnú budovu. Umiestnenie triediacej časti minimalizovalo zemné práce. A tiež množstvo betónu potrebné na výstavbu obvodového múru.

Riadiaca kancelária je postavená zo železa, ktoré pokrýva kovový plášť. Je vyvýšená nad triediacou plochou a slúži na monitorovanie prichádzajúcich a odchádzajúcich kovov.

Kovová riadiaca kancelária  a obslužná betónová budova sú súčasťou jedného celku. No odlišujú sa použitým materiálom. Tento „poetický“ kontrast odkazuje na činnosť závodu – teda separáciu materiálov. Ak už nebude potrebný, jednoducho ho demontujú a zrecyklujú.

Viac na:

http://inhabitat.com/slovenia-metal-recycling-plant-proves-industrial-sites-need-not-all-be-trashy/