Ak študujete na Fakulte umenia, dizajnu a médií na Nanyang Technological University v Singapure (ktorej sme sa venovali v článku “V architektúre letia zelené strechy I“), môžete si vybrať, či budete tráviť čas v budove, alebo radšej na jej streche. Táto päť poschodová budova nemá rada rohy a preferuje organickú, trávnatú strechu, ktorá tvorí súčasť kampusu a krajiny, spája prírodu a technológiu kreatívnym spôsobom.

Sklenená fasáda maximalizuje využívanie slnečného svetla a minimalizuje tepelné zaťaženie, pričom umožňuje výhľad na okolie. Sklenené steny odbúravajú hranice medzi interiérom a exteriérom, čo umožňuje silnejší zážitok z budovy, okolia a spája všetko do jedného priestoru. Denné svetlo preniká do štúdií a tried pomedzi bujnú vegetáciu.

Oblá zelená strecha odlišuje budovu od iných budov na kampuse no hranica medzi budovou a okolím nie je zjavná. Strecha slúži ako priestor pre formálne zhromaždenia, čo narúša lineárne predstavy a povzbudzuje vnímanie. Strecha predstavuje otvorené priestranstvo, izoluje budovu, chladí vzduch v okolí a zbiera dažďovú vodu pre potreby zavlažovania. Vysadená tráva prepája strechu so okolím a spája ju s krajinou.

Detaily budovy sú zámerne surové, čo poskytuje priestor pre umelecké projekty študentov. Betónové steny a stĺpy, betónové podlahy, drevené zábradlia a neutrálne farby definujú interiér, ktorý je tvarom a rozmermi rôznorodý. Tento úžasný návrh, zdá sa, ponúka nový zážitok v každej výške alebo z uhla pohľadu, čo napĺňa zámer fakulty – kreativitu.

Zdroj : CPG Corporationhttp://stavebnictvo.sk