Princeton

Univerzita Princeton patrí na prvé priečky nielen ako prvotriedne akademické pracovisko, no i ako líder v oblasti udržateľnej zelenej technológie a čistej energie. Univerzita plánuje výstavbu 27 akrového solárneho poľa. To má napájať jej priestory v New Jersey.

Systém bude pozostávať zo 16 500 fotovoltaických panelov. Pôjde tak o najväčšiu univerzitnú stavbu tohto druhu v Spojených štátoch. Vyprodukuje dosť energie na napojenie 700 domácností a zníži náklady školy na energiu o osem percent.

Tento plán je súčasťou stratégie trvalej udržateľnosti univerzity z roku 2008. V ňom sa zaviazala znížiť uhlíkové emisie do roku 2020 na úroveň z roku 1990.

Solárne pole sa postaví na univerzitnej pôde juhozápadne od hlavnej univerzitnej budovy na druhej strane kanála Delaware. Výstavba začne budúci rok.

Podľa firmy SunPower Corp, ktorá stavbu zrealizuje, vytvorí pole 8 miliónov kilowatthodín elektriny ročne. Teda približne 5,5 percenta energetickej spotreby univerzity. No počas výnimočne slnečných dní to môže byť až 20 percent.

Projekt bude univerzita hradiť z programu pre obnoviteľnú slnečnú energiu štátu New Jersey (New Jersey’s Solar Renewable Energy Certificate program). Štát poskytne do roku 2020 jeden takýto program na každých 1000 kilowatthodín energie vytvorenej solárnym poľom.

Viac na:

http://inhabitat.com/princeton-plans-largest-solar-field-for-any-u-s-university/