Národná cenu AIA 2011 (The American Institute of Architects) za bývanie získali architekti Alchemy za projekt Blair Barn House v štáte Wisconsin. Tohtoroční víťazi sa vyznačujú svojou jasnou víziou a pragmatizmom, energeticky efektívnym dizajnom a diverzitou.

Architekti pri projekte Blair Barn House zmodernizovali tradičnú typológiu stodôl z 19-teho storočia a upravili ju moderným prístupom, hrou s materiálmi, priestorom a tvarmi pre 21. storočie.  Neobmedzili sa však len na vzhľad – stavba využíva geotermálnu energiu na podlahové vykurovanie a strategicky umiestnené okná na maximalizovanie solárnych ziskov.

Dom v meste Blair v štáte Wisconsin mal pôvodne byť hosťovský dom – prístavba k rušnému farmárskemu obydliu. Majitelia však boli takí nadšení, že sa doň sami nasťahovali a návštevám tak ostal ich pôvodný dom. Dom je s krajinou spätý podobne ako tradičné historické stodoly, ktoré sú po okolí roztrúsené – jeho exteriér pokrýva hrubý dubový obklad.

Západná stena je nahnutá, čo evokuje dojem starej starej budovy, veľká veranda poskytuje úkryt pred slnkom, ktoré pri západe žiari cez dosky. Južné okná vpúšťajú dnu svetlo a zohrievajú interiér, pričom je teplo akumulované betónovou podlahou.

Prvky stodoly sa nachádzajú aj v interiéri, v dvojposchodovej budove nájdeme priestory pripomínajúce senník a sýpku. Interiérové svetlá a dvere sa ovládajú pomocou lán a kladiek, pričom niekoľko veľkých okien sa zatvára pomocou posuvných dverí. Vnútorné izby a strop pozostávajú z kovového boxu a dosák s jaseňového dreva, pričom sa tu nájdu aj prvky pokryté oceľou s diamantovým vzorom, bambusom alebo betónom.

Zdroj:

www.aia.org
www.stavebnictvo.sk