Mesto Kouvola vo Fínsku dostane novú časť v podobe ekodediny postavenej z prefabrikátov. Autorom je spoločnosť BIG. Projekt s názvom PUU-BO vyhral prvé miesto vo fínskej súťaži E2 (Ecology + Economy) Timber Competiton. Tá sa zamerala na hodnotenia používania dreva ako udržateľného stavebného materiál na výstavbu viacposchodových budovy

Hoci je Fínsko jedným z najvýznamnejších producentov a exportérov dreva, väčšina tamojších viacposchodových budov je postavená z betónu. Drevo má však ako udržateľný materiál oveľa menšiu environmentálnu stopu ako cement.

Projekt pripomína návrhy architekta Le Corbusiera. Tie síce zvýšili kvalitu života a bývania, no boli veľmi utilitárne, betónové a hranaté. Projekt PUU-BO v porovnaní s nimi prináša do prefabrikátovej výstavby štýl a charakter. Pričom využíva materiály, ktoré sú v súlade s trvalou udržateľnosťou.

PUU-BO bude predstavovať výnimočnú komunitu s osemposchodovými apartmánovými budovami, nižšími mestskými domami a parkami. Projekt zahŕňa aj ihriská, priestory pre šport a saunu, ktorá bude prístupná pre všetkých obyvateľov mesta.

Viac na:

http://inhabitat.com/puu-bo-big-unveils-prefabricated-wood-eco-community-for-finland/