Budete zatepľovať dom a nechcete siahnuť po klasickej izolácii, ako je polystyrén? Premýšľate nad tým, že použijete prírodné izoláciu? Aké výhody a nevýhody má slama ako tepelná izolácia? Prečítajte si skúsenosti z praxe!

Ceny energií rastú a zatepľovania domov sa stalo nevyhnutnosťou. Na trhu je veľké množstvo najrôznejších tepelných izolácií. Tradične sa používa polystyrén alebo minerálna vlna. Poslednou dobou ale na obľube získavajú tiež prírodné izolácie, ako je napríklad ovčia vlna, konope alebo slama.

Slamená izolácia je preverená stáročiami – slama alebo seno boli často uskladnené na pôdach a izolovali tak strop domu. Hoci slamené izolácie žiadny veľký návrat zatiaľ neslávia, občas sa na niektorých domoch objavia. Ako je to s izolačnými vlastnosťami slamy? Dokáže ponúknuť rovnaký komfort ako bežné izolácie? Aké prekážky musia ľudia, ktorí sa rozhodnú zatepliť dom slamou, riešiť?

“Počítajte s tým, že slamu nekúpite v najbližšom stavebnom obchode.”

Ak sa rozhodnete zatepliť dom slamou, pripravte sa na to, že nebude jednoduché ju zohnať. Slama jednoducho nie je polystyrén, ktorý si objednáte v stavebníctve. “Stáva sa, že stavitelia balíky slamy vôbec nezoženú, ak je zlá úroda. Človek by mal slamu od poľnohospodárov začať zháňať skoro, spolu so začiatkom práce na štúdii stavby. Zároveň treba myslieť na skladovanie balíkov pred začatím stavby, ” hovorí Jan Márton zo združenia Ekodům.

 

Slama je moderná a zároveň tradičná prírodná izolácia

Balíkovanie slamy závisí od počasia

Ťažko zháňal slamu napríklad Peter Klika, ktorý stavia dom so slamenou izoláciou v Hradčanoch u Tišnova. “Problémom slamy ako izolácie je totálna závislosť na počasí. Vlani pršalo celý júl a ani v auguste to nebolo nič moc, vyzeralo to, že žiadna slama nebude. Človek musí počítať s tým, že slamu nekúpi v najbližšom stavebníctve, ” upozorňuje Klika.

Tomu sa nakoniec slamu predsa len zohnať podarilo. “Nakoniec sme celý dom úspešne izolovali a musíme ešte počkať, až si slama sadne. Takže omietku môžeme urobiť až budúci rok. Inak slama by síce išla zohnať rok dopredu, ale zase je problém so skladovaním, ” dodáva.

Slamená izolácia: Parametre a cena

Slamené balíky, ktoré budú využité pre zateplenie domu, musí mať určité vlastnosti. Z hľadiska tepelnej izolácie je optimálne, aby kubík slamy vážil zhruba 90 kilogramov. Slama by mala obsahovať len málo organických zvyškov. Záleží tiež na rýchlosti balíkovania – pri rýchlom postupe majú balíky častejšie zaoblené hrany a sú menej kompaktné. Balíky je potrebné vytvárať za suchého počasia a viazať ich pevnými lanami.

Cena balíka slamy sa u jednotlivých farmárov značne líši. “Cena jedného balíka sa pohybuje od 10 do 25 korún. Niekedy slamu poľnohospodár dá trebárs i za fľašu alkoholu, pretože je rád, že sa jej zbaví. Inokedy zasa požaduje výpomoc pri zbere, ” hovorí Márton.

Na koľko vyjde slamená izolácia na rodinnom dvojpodlažnom dome? “Jeden balík nás stál 9 korún, museli sme zaplatiť aj dopravu. Celkom nás to vyšlo na 20 000 korún za materiál. Takže izolácie ako taká je síce lacná, lenže napríklad za lešenie som dal dohromady dvakrát až trikrát toľko, čo za samotnú slamu. Platil som aj čiastočne prácu brigádnikov, niekoľko tisíc korún stál ďalší materiál. Takže vo výsledku slama vlastne ani nie je lacnejšie než ostatné izolačné materiály, “ vypočítava Klika.

 

Slamené balíky začnite zhánať s predstihom

Slamené izolácie a montáž

Veľkou úlohou pri slamenej izolácii býva zohnať skúseného architekta. “Výber zlého projektanta alebo spoľahnutie sa len na vlastné sily býva chybou, ktorej sa ľudia často dopúšťajú. Najlepšie je spojiť sa s niekým, kto už má so slamenou izoláciou skúsenosti. Väčšinou sa jedná zároveň o architektov, ktorí navrhujú pasívne domy. Bohužiaľ ich zoznam neexistuje, ale dajú sa napríklad vyhľadávať na internete podľa referencií. Existuje ale minimum firiem, ktoré sú schopné s prírodnými materiálmi kvalitne pracovať, ” varuje Márton.

Slama sa na dom upevňuje rôznymi spôsobmi. “Záleží na konštrukcii. Najlepšie je, keď sú balíky nosné, ale to je u nás zatiaľ problém. Architekti ani statici nepečiatkujú také projekty bežným klientom z dôvodu obáv z neštandardného postupu výstavby, ” vysvetľuje Márton. Samonosné domy tak zatial častejšie vznikajú v zahraničí, napríklad v Dánsku.

V Českej republike je nosná konštrukcia stavby spravidla z iného materiálu. Záujemcovia o ekologický dom pre ňu často volia drevo, pretože sa jedná tiež o prírodný materiál. Stavitelia balíky ku konštrukcii pristavujú ako stenu, prepájajú ju pomocou zvislých drevených štepov a upevňujú polyetylénovými lanami. Druhou možnosťou je použiť slamu ako výplň priamo do samotnej konštrukcie.

Slamená izolácie a požiar

Michal Navrátil zo stavebnej firmy Rigi, ktorý si sám postavil dom so slamenou izoláciou, varuje pred väčším rizikom požiaru pri stavbe. “Je nebezpečné, keď je na stavbe neporiadok a kúsky slamy zostávajú ležať na zemi. Oheň by sa tak šíril veľkou rýchlosťou. Trebárs v Rakúsku a v Nemecku sa na stavbe stále zametá, aby slama nezostávala ležať na zemi. Naopak balíky už prichytené k domu tak nebezpečné nie sú. “

Nevýhodou je tiež väčšia časová náročnosť na zabudovávanie slamenej izolácie. “So slamou je oveľa viac práce, než s bežnou izoláciou. Svojpomocne je človek schopný dom zaizolovať veľmi lacno. Ale ak si najme stavebnú firmu, môže ho to kvôli vyššej prácnosti vyjsť drahšie než štandardná izolácia, “ hovorí Navrátil.

Slamená izolácia prepája ľudí

Podobnú skúsenosť má aj Peter Klika. “Presný počet hodín, kedy sme slamenú izoláciu zabudovávali, nedokážem úplne odhadnúť. Pracovali sme na tom skoro každý víkend od konca augusta do konca októbra a v priemere tam boli tak štyria ľudia. Niečo z toho boli platení brigádnici, zadarmo sa zapojili aj niektorí členovia rodiny a so slamenou izoláciou pomohli aj účastníci workshopu, ktorý sme usporiadali, “ vypočítava Klika.

Spomínaný workshop bol príležitosťou pre záujemcov o slamenú izoláciu, aby sa s týmto druhom tepelnej izolácie zoznámili. A zároveň pomohli so stavbou slamenej izolácie Klikovým. “Workshop nám pomohol. Keď robí naraz desať ľudí, tak je to o niečom inom, ako keď pracujú len dvaja. Je to výborná príležitosť pre výmenu skúseností, ” hovorí Klika.

Zdroj: www.nazeleno.cz