Všetci produkujeme odpad, no väčšina z nás sa ho poľahky zbaví. Takúto možnosť však nemajú ľudia zo Zabbaleenu – takzvaného „mesta odpadu“ pri egyptskej Káhire. Pre nich niet úniku pred nekonečnou záplavou smetí.

Riešenie ponúka ateliér Mecanoo Architects v návrhu zrecyklovať odpad a vytvoriť z neho stavebný materiál pre mrakodrap s názvom „Semená života“. Išlo by o vertikálne mesto založené na systéme veterných elektrární, pomedzi ktoré sú naskladané modulárne jednotky na bývanie i prácu.

Návrh počíta s využitím väčšiny káhirského organického odpadu na produkciu bioplynu. Ostatné typy odpadu by sa využili na výrobu stavebného materiálu pre prefabrikované domy. Okrem súkromných priestorov budú pre verejnosť prístupné parky, športové zariadenia a námestia. Návrh obsahuje aj terasy, kde sa budú dať dorábať potraviny a zbierať dažďová voda.

Mesto by bolo okrem bioplynu napájané veternými elektrárňami. Pričom mini turbíny by tiež fungovali ako vertikálny cirkulačný systém a pomáhali cirkulácii bioplynu, vody a elektriny z podzemných častí smerom hore.

Viac na:

http://inhabitat.com/seeds-of-life-cairo-garbage-city-envisioned-as-a-soaring-skyscraper-on-stilts/