(Zdroj: Mella / photocase.com)

Ovčia vlna je stáročiami preverený izolačný materiál, ktorý sa vo svetle environmentálnych trendov začína uplatňovať aj v modernom stavebníctve. Aké sú tepelno-izolačné vlastnosti ovčej vlny? Kde ju ako izoláciu použiť a ako postupovať pri aplikácii?

Hoci ovčia vlna nebude zrejme nikdy patriť k najpoužívanejším izolačným materiálom, predstavuje zaujímavú možnosť nielen pre úzko ekologicky zamerané stavebníkov. Z ovčej vlny možno vyrobiť kvalitný izolačný materiál, ktorý ponúka nové možnosti v konštrukciách drevostavieb. Ovčia vlna má tiež schopnosti absorbovať škodlivé látky zo vzduchu.

Cesty k zakomponovanie ovčej vlny do stavby môžu byť rôzne. Jednou z nich je vlastná úprava a inštalácia materiálu, ako ju u nás už od deväťdesiatych rokov uplatňujú nadšenci prírodného staviteľstva, ktorí sa od začiatku orientovali na obnoviteľné a ekologické materiály (vedľa ovčej vlny napríklad slama, hlina, konope a samozrejme dreva). Argumentom pritom neboli len stavbársku súvislosti, ale aj užitočná úloha ovčích stád pri udržiavaní biotopov podhorských lúk. Pokles textilnej výroby totiž viedol aj k zníženiu počtu oviec a ohrozenie stavu pasienkov, odbyt ovčej vlny pre stavebné využitie môže stáda do lokalít vrátiť.

Na stavebné účely ovčiu vlnu ale predurčujú hlavne jej technické vlastnosti. V konštrukcii vytvára paropriepustnú vrstvu, ktorá ale zároveň dostatočne tepelne izoluje. To dokážu aj výrobky na minerálnej báze (napr. ROTAFLEX a pod.), ovčia vlna má ale navyše niektoré “prírodné” vlastnosti, ktoré možno v ekologickom staviteľstve vhodne využiť – viaže napríklad vzdušnú vlhkosť a nestráca pritom tepelno-izolačné schopnosti.

(Zdroj: www.nazeleno.cz)

Ovčiu vlnu najprv vyčistite

V minulosti na trhu neboli dostupné priemyselne spracované stavebné materiály z ovčej vlny, takže boli ich priaznivci odkázaní na svojpomoc. Pre ortodoxných vyznávačov prírodného staviteľstva alebo pre tých, ktorí chcú vyskúšať ovčiu vlnu ako experiment napríklad v rekreačnej stavbe sa táto možnosť ponúka aj dnes.

Pri spracovaní vlny je prvým krokom jej vyčistenie, ktorá spočíva v opakovanom vypraní vo vode s bežným pracím prostriedkom a sódou. Ako ochrana proti napadnutiu moľami sa užíva pokrytie vlákien pyretroidov (obchodný názov Molantin SP), ktorý zabráni moliam v poškodení vlny. Prírode blízka látka zostáva trvalo na povrchu vlákien a neuvoľňuje sa do prostredia. Ako alternatívnu ochranu možno podľa niektorých skúseností použiť aj byliny – palina, pamajorán, ožanka polejová alebo tymián.