CO2-neutrálny domček v tvare kocky takzvaný Cube House kombinuje osobitý životný priestor s modernými technológiami. Tie minimalizujú spotrebu energie, takže malý solárny článok na streche vyprodukuje viac energie, ako dom spotrebuje. Vyvinula ho anglická univerzita v Hertfordshire. S rozmermi sotva 3x3x3 metra predstavuje trojrozmernú skladačku.

Prepracovaný dizajn interiéru je v ostrom kontraste s jednoduchým exteriérom. Vďaka dômyselnému rozloženiu poskytuje v obmedzenom priestore všetky potrebné funkcie. Priestor je rozdelený do troch úrovní, ktoré zabezpečujú dostatok miesta pre osobné veci a zariadenia. Srdcom pôdorysu je nápaditý systém schodov, ktorý šetrí miesto a umožňuje jednoduchý prístup k vyšším poschodiam.

V nižšej časti je miesto na sedenie a stôl,  ktorý je možné posúvať. O niečo vyššie je veľkorysá kuchyňa, kde sú k dispozícii nízkoenergetické a skladné prístroje ako indukčná varná doska, superefektívna chladnička, kombinovaná a mikrovlnná rúra. Voda a priestory sú ohrievané efektívnou tepelnou pumpou.

Plnohodnotná sprcha a kompostovacia toaleta sú umiestnené oproti kuchyni. Podstavec v strede je v skutočnosti schodom k veľkej posteli, ktorá sa nachádza nad obývačkou.

Interiér je dopracovaný brezovou preglejkou s certifikátom FSC a exteriér je pokrytý gaštanom. Používa sa tu množstvo iných zelených materiálov – korková podlaha, vlnená textília, drevo a trojité okná.

Budova je zakrytá pílovou strechou a solárnym článkom s výkonom 1,48 kilowatthodín, ktorý je síce malý, no produkuje dostatok energie. Tú je možno predať späť do siete. V britských podmienkach tento systém zarobí v nasledujúcich 20 rokoch 1000 libier ročne.

Fotografie: Nick Edwards, Allan MacDonald

Viac na:

http://inhabitat.com/3-meter-net-zero-cube-house-goes-big-on-design/