Pracovisko PET-CT  olomouckej nemocnice dostalo novú budovu. Za jej projektom stojí český Ateliér-R. Ten sa rozhodol využiť svahovitý pozemok so štvormetrovým prevýšením a novú budovu umiestnilo pod povrch zeme. Nová budova tak získala označenie energeticky úspornej stavby kategórie A. „Je to akýsi bonus pre investora,“ povedal Miroslav Pospíšil s Ateliéru-R v rozhovore pre český časopis Architekt. Spočiatku totiž podľa neho nikto neveril, že nové pracovisko pre špecifické požiadavky na svoju prevádzku môže patriť medzi nízkoenergetické stavby.

Takéto riešenie okrem toho zachránilo pôvodnú zelenú plochu na pozemku v blízkosti Kliniky nukleárni medicíny, pod ktorú pracovisko patrí. „Ide o stavbu na zelenej lúke, ktorá je na svahu. Riešenie zapustiť objekt pod zelená koberec sa tak priam ponúkalo,“ povedal Pospíšil pre Architekt. Novú budovu tvorí pevná betónová schránka, vsunutá pod trávnatý terén. Zo zelenej plochy tak ubudla len desatina.

Stavba má jednu fasádu a priečelie. Dominantou tu je červený blok, ktorý zabieha až do vstupnej haly, a vymedzuje jednotlivé časti pracoviska. Červená farba bola zvolená ako symbol podanej ruky a nádeje a má tiež evokovať vlny žiarenie využívaného pri vyšetrení. „Pacienti pozitívne hodnotia prívetivosť a neformálnosť vnútorných priestorov budovy,“ dodal Pospíšil pre Architekt. Napríklad čakáreň navrhnutá ako obývačka ich podľa neho zbytočne nestresuje sterilitou a anonymitou.

Pri vyšetrení sa používajú rádioaktívne zlúčeniny, ako sú napr. kontrastné látky. Práve práca s nimi výrazne ovplyvnila dispozičnú schému. PET-CT je diagnostická zobrazovacia metóda, ktorá spája počítačovú tomografiu CT a pozitrónovú emisnú tomografiu PET. Pri návrhu tak bolo treba brať do úvahy nielen pohyb pacientov a personálu, ale aj pohyb rádioaktívneho materiálu.

Nosnú konštrukciu budovy tvorí systém železobetónových monolitických stien. Tie tiež slúžia ako tienidlá rádioaktívneho žiarenia. Budova je dimenzovaná pre prípadné nadstavenie ďalších dvoch podlaží. Budova využíva denné svetlo prenikajúce zo strechy budovy.

Fotografie: Ester Havlová, Ateliér-R

Viac na:

http://www.earch.cz/clanek/6419-s-miroslavem-pospisilem-o-objektu-petct-v-olomouci.aspx

http://www.earch.cz/clanek/6420-novostavba-petct-v-nemocnici-olomouc.aspx