Nedávno dokončený projekt Cité de l’Océan et du Surf – teda múzeum surfovania a oceánu. Autorom je Steven Holls. Stavba sa nachádza vo  francúzskom meste Biarritz, ktoré je obľúbeným centrom surfistov a milovníkov oceánu.

Múzeum má vydutý tvar, ktorý je odvodený z priestorového konceptu „pod oblohou“ – „pod morom“. Vo vnútri sa nachádzajú výstavné priestory, auditórium, reštaurácia, kaviarne a kancelárie. Všetky tieto súčasti reflektujú problémy oceánov, oboznamujú s výchovnými a vedeckými aspektmi mora.

Dynamické nahor zakrivené tvary napodobňujú vlny a vytvárajú pokojné miesto s výhľadom na krajinu a smerom na pláž. Tieto otvorené priestory sú zmesou polí a miestnej vegetácie. A ponúkajú priestor pre festivaly a iné udalosti v múzeu.

Dva sklenené bloky, kde sa nachádza reštaurácia a stánok pre surfistov, zrkadlia dva balvany, ktoré sú na pláži a oživujú tak priestor námestia. Tieto miestnosti prepojené so zvyškom múzea poskytujú výhľad na oceán z chráneného miesta. Na úrovni námestia je bazén, kde sa môžu surfisti stretávať a v podúrovni je kryté nádvorie pre stretnutia.

Námestie lemujú dlažbové kamene z Portugalska a vegetácia, čo umožňuje dažďovej vode presakovať do zeme. Textúrovaný biely betón je vyrobený z materiálov, ktoré pochádzajú z južného Francúzska. Izolované sklenené časti zabezpečujú interiéru dostatok denného svetla a interiérový komfort.

Holl a Solange Fabi?o získali tento projekt v medzinárodnej súťaži v roku 2005. Bol dokončený na jar 2011. Múzeum sa pre verejnosť sprístupní 25. júna.

Fotografie: Iwan Baan

Viac na:

http://inhabitat.com/steven-holls-cite-de-l%E2%80%99ocean-et-du-surf-museum-is-now-complete-in-biarritz/