Nedávno vyhlásili víťaza súťaže časopisu Metropolis o návrh na prestavbu federálneho vládneho úradu v centre Los Angeles zo 60. rokov 20. storočia. Návrh tímu HOK/Vanderweil radikálne posúva predstavy o zelených rekonštrukciách. Projekt s názvom „Process Zero: Retrofit Resolution“ zahŕňa farmu na pestovanie rias a bioreaktor  umiestnený na slnečnej južnej strane budovy. Tie budú produkovať energiu na čistenie odpadovej vody a vzduchu.

Do južnej fasády budovy sa zabudujú obrovské sklenené trubice. V tých sa budú pestovať riasy. Tento spôsob sa už dlhšie študuje – uvažuje sa o tom, že správna technológia v spojení so správnymi druhmi rias dokážu produkovať efektívne palivo. Pre riasy sa tu ako zdroj živín používa odpadová voda a zdrojom oxidu uhličitého je vzduch vháňaný z okolia diaľnice. Tie potom produkujú kyslík a mastné lipidy, ktoré je možné spaľovať v generátoroch na výrobu tepla a elektriny.

Pri tomto návrhu sa však zašlo ešte ďalej. Strecha bude rozkrojená a vytvorí sa séria uvážene rozmiestnených otvorov slúžiacich na prísun svetla. Pre celý interiér sa tak zabezpečí prirodzené osvetlenie, čo je v ostrom kontraste s „jaskynnými“ pomermi, ktoré často panujú v súčasných budovách.

Ďalšie úspory energie sa dosiahnu nahradením klasických pevných počítačov efektívnymi servermi. K dispozícii budú okrem toho aj solárne články na streche, tienenie, prirodzené chladenie a efektívne vykurovanie.

Fotografie: HOK / Vanderweil

Viac na:

http://inhabitat.com/algae-powered-federal-building-retrofit-wins-next-generation-design-competition/