Slávne nemecké letisko Tempelhof v Berlíne s bohatou históriou je pre verejnosť zavreté už od októbra 2008. Po novom sa má však opäť otvoriť, no ako na jedna z najväčších mestských záhrad v Európe. Zachovaná zostane aj jeho typická polkruhová budova terminálu. Tá sa spolu s dráhami zmení na obrovskú mestskú záhradu.

Medzinárodnú súťaž na úpravu letiska vyhrali škótske firmy Sutherland Hussey a GROSS MAX. Letisko bolo postavené v roku 1927 a v roku 1934 bolo počas nacistickej éry zrekonštruované podľa plánu Alberta Speera na rekonštrukciu Berlína. Vápencom pokrytý kvadrant s dĺžkou 1,2 kilometra bol symbolom Hitlerovho hlavného svetového mesta. Nachádza sa len pár minút od centra metrom linkou U6. Počas druhej svetovej vojny sa letisko používalo na sústredenie bombardérov Stuka a stíhačiek Focke Wulf FW 190.

Letisko sa doteraz občas používa pre rôzne veľké udalosti a oficiálne je verejným parkom.

Tieto priestory sa teraz stanú ešte veľkolepejšími, keďže sa 400 hektárov zmení na obrovskú mestskú záhradu. Je to jeden z najväčších projektov tohto typu v Európe. Náklady sa odhadujú na asi 61,5 milióna eur. Park navrhnú firmy GROSS MAX a Sutherland, pričom slávny terminál sa zachová. Dokončenie prestavby sa plánuje v roku 2017 v čase otvorenia Medzinárodného festivalu záhrad (International Garden Festival).

Fotografie: Sutherland Hussey, GROSS.MAX

Viac na:

http://inhabitat.com/berlins-tempelhof-airport-will-be-resurrected-into-one-of-europes-largest-urban-gardens/