Dom opustený celých 150 rokov známy ako „biely“ z polovice 18. storočia na vetrami bičovanom škótskom ostrove Coll bol nedávno zrevitalizovaný. Ateliér WT Architecture dostal nezvyčajnú úlohu – navrhnúť moderné ekologické riešenie, no zachovať staré ruiny. Roztrieštená fasáda bieleho domu vytvára dokonalý základ pre novú budovu a dodáva jej historický charakter. Zároveň dom chráni pred krutými atlantickými vetrami. Interiér domu je naopak moderný.

Masívne kamenné steny pôvodného domu boli odsúdené na zánik, keďže boli postavené na piesku a navyše boli zničené hľadačmi pokladov. Celé storočie bol dom prenechaný vrtochom pobrežia, až kým sa ho jeden pár nerozhodol využiť ako výbornú oporu pre nový dom.

Prvou úlohou bolo spevniť kamenné steny a základ. Nový dom je ukrytý medzi veľkými stenami a rozrastá sa sklom lemovanou obývačkou, ktorá je jadrom domu. Ďalšie krídlo je za veľkou suchou kamennou stenou.

Dom tiež využíva výhodu stratégií pasívneho dizajnu na zníženie nárokov na energiu. Veľké sklenené tabule na oknách prepúšťajú dostatok denného svetla na dobre izolovanú čiernu podlahu, ktorá potom zohrieva vyššie poschodia. Pôvodné kamenné steny chránia domy proti prevládajúcim vetrom a vytvárajú krytý dvor.

Dom je navrhnutý tak, aby bol prirodzene chladený a zelená strecha na stredom domu pomáha udržiavať vnútornú teplotu. V dome je použitých mnoho miestnych materiálov – od kameňov z okolitých polí po škótsky smrekovec, ktorý je nafarbený na čierno a použitý aj v exteriéri, aj v interiéri. Sklo a oceľ predstavujú svetelné prvky, ktoré sú v kontraste s masívnymi kamennými stenami, čo domu dodáva jemnocit súčasnosti.

Fotografie: Andrew Lee

Viac na:

http://inhabitat.com/white-house-scottish-ruins-transformed-into-modern-low-impact-home/