kanadskom Toronte vyrástol pôsobivý dom so zelenou strechou takzvaný Eucklid Avenue House. Za projektom stojí Janna Levitt a Dean Goodman z ateliéru Levitt Goodman Architects. Dom navrhli tak, aby splnil meniace sa požiadavky svojich obyvateľov a tiež bol šetrný k životnému prostrediu. Citlivý plán a skĺbenie architektúry s prírodou tak vytvárajú alternatívu k chudobnej typológii torontského bývania.

Dom Euclid Avenue House je kompaktná, environmentálne dômyselná stavba, ktorá je cenovo prístupná a vhodne zasadená do prostredia,” tvrdia jeho autori. Ide podľa nich o praktický prototyp nového mestského bývania.

Stavba má tri poschodia, rozlohu 144 metrov štvorcových a je vtesnaná do štandardnej torontskej parcely so šírkou 6 metrov. Dom však pôsobí priestranne vďaka stropu s výškou 3,66 metra na prízemí a veľkým posuvným dverám s oknami v prednej aj zadnej časti.

Veľké okná  prepúšťajú dostatok denného svetla, čo je v podmienkach dlhých a tmavých kanadských zím osobitne dôležité.

Dom zdobí veľká zelená strecha, na druhom poschodí je malý balkón so zeleňou. Vegetácia nielen spestruje dom a jeho okolie, no je schopná tiež zadržať dažďovú vodu.

Priestorové usporiadanie domu bolo navrhnuté s predpokladom, že potreby obyvateľov sa časom menia. Ako deti vyrastú a prípadne odídu, dom sa môže zmeniť.

Fotografie: Ben Rahn/A-Frame

Viac na:

http://inhabitat.com/green-roofed-euclid-avenue-house-is-an-ecologically-sensitive-dream-home/