Škola v belgickom Knokke-Heist dostane podľa víťazného návrhu holandského ateliéru NL Architects zelenú strechu. Návrh sústredil jednotlivé školské stupne do štyroch ramien okolo centra budovy. Denné svetlo, prirodzená ventilácia, slnečná a veterná energia urobia zo školy energeticky efektívnu stavbu. Okolité záhrady zas stavbu spoja s prírodou.

Centrum školy tvorí multifunkčná hala, ktorá tiež slúži ako telocvičňa, priestor pre spoločenské aktivity či divadlo. Hala je prepojená s ostatnými časťami školy vnútornou chodbou. Škola poskytuje vzdelanie na štyroch stupňoch, ktoré sú umiestnené v samostatných častiach spojených chodbou s centrom. Každá časť má prístup do priľahlej záhrady.

Vysoké okná poskytujú dostatok denného svetla, čerstvý vzduch prúdi do budovy cez prirodzenú ventiláciu. Celá strecha je pokrytá kobercom rastlín rozchodníka. Ten absorbuje dažďovú vodu a izoluje stavbu. Strešná fotovoltaika zabezpečuje časť energie pre potreby školy, rovnako ako veterné turbíny, ktoré lemujú cestu do školy.

Fotografie: NL Architects

Viac na:

http://inhabitat.com/nl-architects-unveil-knokke-heist-school-blanketed-with-a-green-roof/