Stoh slamy vo vidieckej krajine – nič nie je prirodzenejšie. Ale stoh s dáždnikom? No aj takýto výstrednosť si môžeme dovoliť, veď žijeme v 21 storočí.

Dom je tvorený voľným obytným priestorom organizovaným okolo centrálneho teplého akumulačného jadra. V ňom sú umiestnené kúpeľne, zdroj tepla a komín. Na prianie klienta je priestorovo uzatvorená spálňa a hosťovská izba.
Nosnú kostru domu tvorí drevený obvodový skelet a murované jadro. Drevená konštrukcia je obmurovaná pätnásťcentimetrovým múrom z nepálených tehál. Ten vytvára akumuláciu a pôsobí priaznivo na mikroklímu v interiéri. Vonkajšia vrstva tepelnej izolácie na obvodovom plášti – oddelená od hlinenej steny parozábranou, je vyskladaná z balíkov slamy chemicky ošetrených proti horeniu.

Slama má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Chránená proti dažďu dáždnikom aj veľmi dlho vydrží. A aj keby neodolávala poveternostným podmienkam tak dlho ako iné materiály (alebo skôr materiály chránené omietkou alebo obkladom), nebude problém balíky po pár rokoch vymeniť za nové. Zvyšná konštrukcia by pri výmene zostala neporušená, pretože tepelná izolácia s ňou nie je trvalo stavebne prepojená.

Na stavbu boli použité veľké, ťažké a silne zhutnené balíky slamy o rozmere približne 200 x 120 x 70 centimetrov, pozdĺžne polené reťazovou pílou. Jednotlivé balíky slamy sú vzájomne prepojené dubovými kolíkmi a  kotvené drôtom do drevenej nosnej konštrukcie každých 10 metrov štvorcových. Celá slamená fasáda je zrovnaná do roviny elektrickým hoblíkom na drevo.

V súčasnosti má dom už 6 rokov a slama je stále vo výbornom stave. Výhodou tejto konštrukčnej skladby je aj to, že prípadný požiar slamených balíkov neohrozí drevenú nosnú konštrukciu – chráni ju hlinené murivo. To by prípadný požiar vypálil, čo by však stavbe neublížilo. S ohľadom na splnenie protipožiarnych noriem je dom umiestnený uprostred parcely. Takto by ohňu otvorené plochy zostali na vlastnom pozemku.

Nad rovnou stropnou konštrukciou (z dreva a hlineného zásypu) je slama navrhnutá v dvojitej (metrovej) vrstve. Dosahuje tak rovnaké hodnoty tepelného odporu ako pol metra silný polystyrén. Nad stropnou konštrukciou je roztvorený „dáždnik“ z priesvitnej fólie. Ten je zavesený na komínové teleso, ktoré prechádza stredom domu.
Okná sú osadené do širokých samonosných drevených ostení (krabíc) kotvených do nosnej drevenej konštrukcie. Tie fungujú zároveň ako preklady v slamenom obklade.