Nórsky ateliér Rintala Eggertsson Architecture navrhol BOXHOME – minidom s rozlohou 19 metrov štvorcových, no so všetkým potrebným pre život. Návrh chce ukazať, že súčasné veľké nórske domy nie sú nevyhnutné, lebo k spokojnému bývaniu postačí priestor pre kuchyňu a stolovanie, obývačku, kúpeľňu a spálňu.

Tento dom so svojim štýlovým hliníkovým exteriérom a hrubým tesaným dreveným interiérom je svojím jednoduchým dizajnom klasicky škandinávsky. Jeho dĺžka je asi 5,5 metra, výška 5,7 a šírka 2,3 metra.

V spodnej časti sa nachádza kuchyňa s miestom na stolovanie a obývačka, v hornej kúpeľňa a spálňa. Medzi nimi je rebrík. Okná v tvare zdeformovaného kríža prepúšťajú dovnútra dostatok denného svetla.

Stavba bola navrhnutá tak, aby minimalizovala spotrebu energie na osvetlenie a najmä vykurovanie, ktoré je v chladnej nórskej klíme nevyhnutné. Ako izoláciu bola použitá sklenená vlna.

Dom postavili v roku 2007 ako ukážku toho, že menšie domy poskytnú majiteľovi nielen značný ekonomický no i environmentálny prínos. Projekt sa zameral na kvalitu priestoru, využitie materiálov a svetla a dizajn jednoduchého domu. Prototyp domu bol vystavený v centre Osla v galérii Galleri ROM.

Fotografie: Rintala Eggertsson

Viac na:

http://inhabitat.com/boxhome-small-living-inside-a-stylish-norwegian-box/