Čo s vyrobenou energiou zo solárnych alebo veterných elektrární, ktorú ihneď nespotrebujeme? Riešením je skladovanie. Zatiaľ sa ale vyhovárame na to, že nám chýba akumulátor. Ako je to v skutočnosti? Aké sú možnosti skladovania energie?

Ak by ste niekedy premýšľali nad tým, že si na svoju chatku v horách umiestnite solárne panely, pravdepodobne by vás ani nenapadlo si ich kupovať bez poriadnych akumulátorov. Je preto dosť prekvapivé, keď rovnaká logika neplatí pre solárne, veterné ale ani jadrové elektrárne.

Problémy sú v skutočnosti oveľa väčšie, než si chceme pripúšťať. Veterné a solárne elektrárne nie sú jediné, ktoré vyrábajú elektrinu, keď sa dá a nie keď je práve potreba. Napríklad jadrové elektrárne proste bežia od spustenia reaktora do ďalšej výmeny paliva. Pravda, novšia generácia jadrových reaktorov sa už trochu regulovať dá, stále to ale nie je nič jednoduché.

Výroba elektriny nad rámec plánu
Napodiv občas dodávajú elektrinu “mimo plán” do siete aj vodné elektrárne. To keď sa očakávajú veľké dažde a je potreba vodu vypúšťať. Ak sa všetko robí len po troškách, je možné púšťať vodu cez turbíny a vyrábať určité množstvo energie navyše. Keď sa ale čaká veľký príval vody, vypustí vodná elektráreň časť vody narýchlo a bez úžitku. V tejto chvíli síce nejde o elektrinu, ale len o kinetickú energiu, napriek tomu v nej elektrinu vlastne strácame.

Keby sa dala časť elektrickej energie uchovávať na dobu, keď bude potrebná, jednalo by sa o väčší vynález, než by bol objav nového energetického zdroja. Kým plačeme nad nepodarenými projektami a stále horšie získateľnými fosílnymi palivami, mrháme energiou, bez toho aby to (ako sa zdá) vôbec niekomu vadilo. Prečo v prípade veľkých elektrární nejednáme rovnako ako u malých domácich elektrických zdrojov?

Vetrné elektrárne vyrájú elektrinu, keď fúka vietor. Zdroj: www.sxc.hu

Prečerpávacie nádrže

Asi najstarší a najznámejší spôsob akumulácie elektrickej energie vo veľkom predstavujú prečerpávacie nádrže. Väčšina z nás ich pozná, alebo si ich vie aspoň predstaviť – jedná sa o vodnú nádrž s elektrárňou, ktorá vyrába nielen elektrinu, ale v prípade prebytku energie v sieti môže naopak svoju nádrž napĺňať, a tak si v tejto podobe skladovať energiu na dobu, kedy ju budeme potrebovať.

Problémy prečerpávacích nádrží sú tiež dobre známe – sú pre ne potrebné vhodné krajinné podmienky a znamenajú obetovanie pomerne veľkej rozlohy krajiny len tomuto jedinému účelu. V rovinách alebo husto osídlených oblastiach sa jednoducho postaviť nedajú. Univerzálnym riešením teda rozhodne nie sú.

Prečerpávajúce nádrže môžu byť riešením, ako uložiť energiu. (Zdroj:crocodile - photocase.com)