*Doplnené – pridali sme video*

Spôsob ako z domácich materiálov vytvoriť ekologický dom, čo šetrí teplo i vodu, ukazuje rekonštrukcia nepoužívaných školských dielní pri Košiciach. Občianske združenie Sosna tu vytvorilo nové energeticky efektívne Ekocentrum s biozáhradou, ktoré slúži na prednášky, výstavy či školenia.

„Chceli sme ukázať, že aj za prijateľnú cenu je možné postaviť ekologickú a zároveň peknú stavbu,“ hovorí Štefan Szabó z košického občianskeho združenia Sosna. Budovu dostali do dlhodobého nájmu aj s pozemkom od obce Družstevná pri Hornáde v časti Malá Vieska za budovou miestnej základnej školy. Z pôvodných dielní však ponechali len obvodové múry. Stará strecha, komín, podlaha i okná museli ísť kvôli dezolátnemu stavu preč.

Stavebný návrh vytvoril architekt Peter Pásztor. Pomohli aj rady skúsenejších ekocentier zo Zaježovej a podnikateľov s ekostavbami. Prestavba trvala dva roky.

Domáce zdroje pod zelenou strechou

Rekonštruovalo sa z ekologických, no hlavne miestnych zdrojov a takmer svojpomocne. Na vynovenie použili drevo, slamu, konopu, íl, kameň, piesok, použité stavebné drevo, staré tehly, váľky a škridle. Na zakrytie izolačných materiálov z technickej konopy sa ako omietka využil konský hnoj.

Jedinými klasickými materiálmi je fólia priamo pod zelenou strechou a cement, ktoré použili len minimálne.

Prístavba a veranda Ekocentra dostali zelenú strechu. Na fóliovom podklade s 10 centimetrovou vrstvou štrku a hliny rastie mačina a sukulenty. Pol hektárový pozemok okolo Ekocentra mení Sosna postupne na biozáhradu. Pestovať tu budú nielen klasické záhradkárske plodiny, no aj tie netradičné. Miesto tu nájdu tiež bylinky a kvety. Rovnako ako umelecké diela, jazierko, sušička ovocia, hlinená pec a divočina.

Ani liter nazmar

Ekocentrum má ako jediná verejná budova na Slovensku takzvané kompostovacie“ či „separačné“ toalety, ktoré vyvinuli začiatkom minulého storočia vo Švédsku. Tie nielenže „vyrobia“ hnojivo, no zrecyklujú aj vodu zo splachovania. Štvorčlenná rodina tak ročne ušetrí minimálne 20 tisíc litrov pitnej vody.

Práve ich použitie však spôsobilo združeniu problémy pri kolaudácii. „Pracovníčky na úrade to nemali vo svojich tabuľkách a predpisoch.  Nevedeli, čo s tým majú robiť,“ hovorí Szabó. Na Slovensku totiž nie je žiadna iná verejná kompostovacia toaleta, ide o precedens, dodal.

Sosna využíva aj dažďovú vodu. Zberá sa do troch cisterien a používa na polievanie.

Na vykurovanie a zohrievanie vody slúži „turbokrb“ so solárnymi panelmi. Ide o 550 litrový zásobník teplej vody napojený na radiátory. Niekoľko polien dreva tak vykúri celý dom. Teplo drží aj izolácia stien, strechy, okien a dverí. Úspora sa však len ukáže: „Toto je prvé vykurovacie obdobie, ťažko vyhodnocovať po pár mesiacoch vykurovania,“ vysvetľuje Szabó.

Pri kolaudácii budova prešla energetickým auditom s výsledkom „lepšie B“. Ukazovateľ „celková dodaná energia“ s hodnotou 72 kilowatthodín na meter štvorcový ročne je už na hranici pasívneho domu.

Začiatkom tohto mesiaca prešla budova termovíziou pracovníkmi Technickej univerzity v Košiciach. Išlo o snímkovanie infračervenou kamerou, ktorá zobrazí teplotu snímaného objektu. Snímka ukazuje, že povrch Ekocentra je rovnako studený ako okolitý vzduch. Ten mal pri meraní teplotu mínus 11 stupňov Celzia. Jediným miestom úniku tepla sú okná. To potvrdilo vysokú účinnosť použitého spôsobu zatepľovania budovy domácimi materiálmi.

Zdroj: http://udrzatelne.sk/udrzatelny-dom-sosna

Zdenka Kollárová

Autorka je redaktorka denníka SME

Foto: OZ Sosna http://www.sosna.sk/album.php?album=5