Plánujete zatepľovať? Je lepší polystyrén, minerálna vlna, alebo drevovláknité dosky? Máte tušenie, koľko izolačné materiály stojí? Poradíme vám, kam sa ktorý izolačný materiál hodí, aké sú jeho vlastnosti a koľko zaň zaplatíte.

V prvej časti dvojdielneho článku sa oboznámime s menej ekologickými izolačnými materiálmi, ktoré v pokračovaní nahradia tie “zelenšie”. 

Dokážete sa v tom veľkom množstve izolácií, ktoré sú na trhu, vyznať? Aby ste vybrali správnu izoláciu pre zateplenie domu, je nutné posudzovať nielen jej tepelno-izolačné vlastnosti. Dôležitý je aj materiál, z ktorého je izolácia vyrobená. Výber materiálu by sme potom mali prispôsobiť tomu, akú časť domu zatepľujeme.

“Polystyrén je síce lacný a ľahko opracovateľný, rizikom je u neho ale podliehanie vplyvom vlhkosti a tlaku.”

Jednou zo základných vlastností tepelno-izolačných materiálov je difúzny odpor (značí sa μ) a tiež to, že majú vo všeobecnosti veľmi malú schopnosť vodiť teplo. Túto schopnosť popisujeme prostredníctvom súčiniteľa tepelnej vodivosti, ktorý sa značí písmenom λ (lambda). Čím menšie je lambda, tým lepšie tepelno-izolačné vlastnosti daný materiál má.

Boom zateplovania, znamenal rozmach mnohých značiek a typov tepelno-izolačných materiálov. Nie vždy sa však dá prehľadne orientovať v tomto rozsiahlom množstve, kedy aj v rámci jedného typu izolantu existuje veľa výrobcov a produktov. Pre lepšiu orientáciu medzi izolačnými materiálmi prinášame ich základný prehľad a okrem toho ponúkame aj cenové porovnanie, ktoré prezradia, ako sa na nákup pripraviť finančne.

Penové izolačné materiály

Penové izolačné materiály sa vyznačujú zvláštnou štruktúrou – vzduch je v nich uzatvorený v malých komôrkach, v ktorých takmer nedochádza k prenosu tepla prostredníctvom prúdenia vzduchu. Súčiniteľ tepelnej vodivosti je tu preto nízky, pohybuje sa okolo 0,03 až 0,04 W / (m. K) a penové izolačné materiály sa vďaka tomu stali veľmi obľúbeným zatepľovacím materiálom.

Penový polystyrén – EPS

Polystyrén patrí k obľúbeným izolačným materiálom. Výhodou je priaznivá cena

λ = 0,035 – 0,040 W / (m. K)

Penový polystyrén je veľmi ľahká a pevná látka, ktorá sa vyrába polymerizáciou styrénu. Styrén sa na priemyselné účely získava z ropy, jedná sa preto o nie veľmi ekologický materiál, čo zrejme predstavuje jeho najväčší mínus. Okrem toho ide o materiál difúzne uzavretý, nemožno ho teda použiť vo všetkých typoch konštrukcií (napríklad nie je príliš vhodný pre staršie domy s vyššou vlhkosťou). Nevýhodou penového polystyrénu je, že vyššiu teplotu znáša len obmedzene, čo je problém najmä v prípade, že sa pri zatepľovaní fasády použije tmavšia farba.

Pre výrobu penového polystyrénu sa používajú perly, ktoré obsahujú určité množstvo nadúvadla. Pôsobením sýtej vodnej pary sa perly rozťahujú a vo vnútri každej z nich vzniká bunková štruktúra. Perly sa následne spracúvajú, najčastejšie nasypaním do formy sa z nich vyrábajú bloky. Opätovným pôsobením pary sa perly spoja a vytvoria kompaktný materiál, ktorý je následne rezaný.

Veľmi priaznivá cena predurčila penový polystyrén k tomu, aby sa stal najčastejšie používaným tepelnoizolačným materiálom na našom trhu. Jeho výhodou je ľahká opracovateľnosť a nízka hmotnosť, preto je manipulácia s ním celkom jednoduchá. Penový polystyrén vykazuje veľkú tuhosť v tangenciálnom smere (napr. oproti minerálnej vlne), určitým rizikom je na druhú stranu menšia odolnosť voči vlhkosti a tlaku.

Sivý polystyrén

Šedý polystyrén. Zdroj: ISOVER

 

λ= 0,33 W / (m. K)

Novším typom penového polystyrénu je tzv “šedý polystyrén”, ktorý má zhruba o 20-25% lepšie izolačné účinky ako bežný polystyrén. Tento typ polystyrénu s prídavkom grafitu je ale na druhú stranu o niečo drahší a je nutné ho inštalovať v tieni, pretože hrozí riziko popraskania fasády vplyvom tepelnej rozťažnosti.

Extrudovaný polystyrén

λ= približne 0,034 W / (m. K)

Za extrudovaný polystyrén si oproti penovému síce o niečo priplatíte, ponúkne vám ale lepšie vlastnosti. Nehrozí u neho napríklad riziko nasiakavosti, pretože má uzavreté póry. Vďaka tomu ho možno bez obáv použiť pre izoláciu sokla a ďalších miest, kde je dlhodobo schopný odolávať styku s vodou. Extrudovaný polystyrén tiež dosahuje veľmi dlhú životnosť a má kvalitné mechanické vlastnosti (odolnosť v tlaku).