Mestské sliepky majú možnosť na nové bývanie vďaka solárnou energiou napájanému kurníku. Štúdio RAAD z New Yorku totiž vytvorilo špeciálny produkt pre mestských farmárov. Tento jednoducho zložiteľný luxusný kurník má všetko, čo hydina potrebuje.

Na cirkuláciu vzduchu sa tu používa solárna energia. Kurník obsahuje úložný priestor pre odpočívanie a kŕmenie, pohodlné bidlo, štyri jednoducho prístupné časti. Konštrukcia umožňuje aj jednoduché čistenie zariadenia.

Kurník z dielne dvojice architektov Michell Snyder a Shelley Martin má zase ako bonus zelenú strechu. Ide o box rozmermi približne 125 x 450 centimetrov, čo spĺňa odporúčania na chov sliepok. Každá sliepka tak má k dispozícii asi 60 centimetrov štvorcových  v samotnom kurníku a asi 120 centimetrov štvorcových na výbeh. Ventiláciu zabezpečujú dve okná. „Živá“ strecha slúži ako miesto oddychu a tiež na izoláciu priestorov. V teplých mesiacoch, kedy sliepky kladú vajcia, je ich zbieranie jednoduché, a to vďaka šikovne umiestnenému oknu, ktoré umožňuje diskrétny prístup do interiéru.

Zlepšiť životné podmienky sliepok v Izraeli má ekokurník, ktorý navrhol ateliér Peleg/Burshtein Architects a krajinný architekt Nathan Gulman. Návrh zlučuje všetky nevyhnutné funkcie do jednej budovy, zabezpečuje jej vlastnú obnoviteľnú energiu a spracováva odpad v uzavretom kolobehu. Kurník je dlhý vyše 60 metrov a je postavený z prefabrikátov. Je navrhnutý ako veterný tunel na zabezpečenie nevyhnutného konštantného vetrania. Exteriér nesie veterné turbíny, solárne panely  a vegetáciu. Vo vnútri sa nachádzajú zásobníky vody a potravy, úložný priestor pre vajcia a systém na spracovanie odpadu, ktorý mení trus na biopalivo.

Fotografie: RAAD Studio, Dwell, Peleg/Burshtein Architects

Viac na:

http://inhabitat.com/a-solar-powered-chicken-co-op-that-old-macdonald-would-be-proud-of/

http://inhabitat.com/chic-modern-chicken-coop-with-living-rooftop/

http://inhabitat.com/prefabricated-chicken-coop-generates-its-own-power/