Lotosové vežiaky z dielne ateliéru Enota získali striebro v súťaži o nový projekt udržateľného bývania v slovinskej Ľubľane. Ide o apartmány s prirodzenou ventiláciou, prirodzeným osvetlením a výhľadom do priľahlého mestského parku. Tvar vežiakov bol starostlivo vypočítaný tak, aby mal každý apartmán primeraný a energeticky efektívny priestor. A tiež výhľad na priľahlý park, čo pomáha zlepšiť mikroklímu budovy. Okrem toho má každý dve fasádne strany kvôli krížovému vetraniu.

Na spodných poschodiach sú navrhnuté obchodné a kancelárske priestory spolu s umeleckými galériami, hotelom a reštauráciami. Na prízemí sú navyše ďalšie kryté priestory pre obyvateľov a návštevníkov. Hotel v spodnej časti má mať zelenú strechu s bazénom a rekreačnými priestormi.

Stavba s rozlohou 64 tisíc metrov štvorcových predstavuje ekologický projekt na polyfunkčné využitie. Stavba sa ponáša na lotosový kvet s okvetnými lístkami otvárajúcimi sa k oblohe a vstrebávajúce slnečnú energiu. S výškou 60 metrov a šírkou 15 metrov vyhovuje mestským normám rovnako ako hodnotám potrebným na dosiahnutie dobrého osvetlenia v apartmánoch.

Fotografie: Enota

Viac na:

http://inhabitat.com/enotas-lotus-towers-are-a-mixed-use-residential-eco-development/