V srdci Južnej Kórii má vyrásť pozoruhodná stavba známa aj ako „Tancujúci bytový dom“. Navrhol ju ateliér Unsangdong Architects. Okrem jedinečného návrhu sa dom môže pýšiť aj tým, že vzbudí pocity ako zatiaľ žiadna iná moderná stavba. Na rozdiel od bežných stavieb, sa totiž pri tejto použili oblé tvary.

„Keď som videl film Transformers, kde sa roboty menili na autá a naopak, podvedome ma napadlo, že by som mohol vytvoriť trojrozmerný bytový dom,“ hovorí jeden z architektov o inšpirácii pre návrh. Dom takto podľa neho budí dojem akoby tancoval. „Bude z neho úžasný výhľad a vďaka trojrozmerným terasám rôznych veľkosti v každej jednotke poskytne čerstvý vzduch,“ dodal. Budova ako celok bude podľa neho „terasou prírody“, kedže dom ponúkne všadeprítomnú zeleň.

  

Výhodou takéhoto dizajnu nie je len viditeľne vyčnievajúca štruktúra, no i skutočnosť, že sa vytvorila stavba s rôznymi spoločenskými priestormi. Obyvatelia tu nájdu parky, rôzne možnosti na trávenie voľného času, ale aj spoločenské udalosti, knižnicu či mediálne priestory. Atraktivitu takéhoto bývania zvyšuje aj plaváreň vo vrchnej časti. Tá pôsobí ako zvlhčovač. „Zámerom je podporiť životný štýl obyvateľov. Terasy možno využiť na skleníky, kúpele, kvetinové záhrady, cvičenie a podobne,“ vysvetľuje jeden z autorov návrhu.

   

Fotografie: Unsangdong Architects

Viac na:

http://www.archicentral.com/dancing-apartments-by-unsangdong-architects-12862/

http://freshome.com/2009/03/27/dancing-apartment-adding-green-to-the-concrete-jungle/

http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/5619/unsangdong-architects-dancing-apartment-south-korea.html