Podľa jednej z katastrofických vízií sa z planéty Zem stane jedna veľká nehostinná púšť. Dúfajme, že sa vizionári pletú. Nič na tom však nemení fakt, že už dnes existujú štáty, ktoré sa musia potýkať s obrovskými plochami púšte na svojom území. Možno púšť a piesok vôbec k niečomu využiť? Podľa architektov môže byť piesok základom ekologického a lacného stavebného materiálu.

Áno, už dnes sa piesok používa v stavebníctve. My však hovoríme o niečom inom. Podľa doktora Dosiera z American University of Sharjah, sa piesok za pôsobenia určitej baktérie stane sám o sebe pevným stavebným materiálom.

Onou baktériou je Sporosarcina pasteurii ktorá sa v prírode vyskytuej prirodzene. Myšlienka využiť uvedenú baktériu a piesok na výrobu stavebného materiálu nie je nová. Avšak metóda Dr Dosiera posúva celú technológiu ďalej. Pre zvýšenie celkovej efektivity navrhuje použiť 3D tlačiareň.

Samotné baktérie budú pestované v laboratóriách a potom ako bakteriálny roztok umiestnené do veľkej 3D tlačiarne. Tlačiareň bude roztok nanášať po vrstvách do požadovaného tvaru. Vrstvou za vrstvou budú postupne vznikať “bio-tehly”, ktoré môžu nadobudnúť akýkoľvek tvar. Po dvoch týždňoch zrenia bude pieskový blok pripravený na použitie.

Na obrázku vidíme jednu z možných aplikácií. Jedná sa o stožiare vedenia vysokého napätia, ktoré sú postavené čisto pomocou pieskových tehál. Spojené Arabské Emiráty do budúcna plánujú postaviť stovky podobných stožiarov, ktoré budú privádzať prúd do vzdialených končín zeme.

Nemalým prínosom je aj šetrnosť celého procesu. Pri výrobe klasickej pálenej tehly sa do atmosféry vypustí 0,6 kg CO2 za každú vypálenú tehlu. To ročne robí viac než 800 miliónov ton oxidu uhličitého. V prípade pieskovej tehly sú emisie nulové, teda aspoň tie priame.

Zdroj: www.ekobydleni.euwww.bustler.net