Víťazi Holcim Awards Gold, Silver a Bronz 2011 Europe (zľava): Tim Edler (zlato), Carlos Arroyo a Vanessa Cerezo (Silver), Tanguy Vermette, Samuel Nageotte a Philippe Rizzotti (bronz).

Vo štvrtok 15. septembra prebehlo v Miláne vyhlásenie európskeho kola celosvetovej súťaže Holcim Awards for Sustainable Constructions s témou udržateľnej výstavby. Súťažilo 572 európskych projektov, ktoré prešli kvalifikačým kolom. Súťažilo sa o ceny vo výške 300 000 USD.

Súťaž Holcim Awards nie je iba “hra na atraktívnu trvalú udržateľnosť”, ale vriaci kotol nápadov, ktorý zlepšuje životné prostredie vo všemožných častiach sveta, krížom krážom po všetkých kontinentoch (okrem Antarktídy), od najchudobnejších oblastí sveta až po tie najbohatšie. Dôkazom tohto tvrdenia je fakt, že mnoho projektov minulého ročníka bolo skutočne realizovaných, ako si môžete overiť na stránkach www.HolcimProjects.org.

3. ročník a vyhlásenie európskeho kola
Vyhlásenie regionálneho európskeho kola súťaže Holcim Awards sa konalo v Miláne, meste Leonarda da Vinciho, módy, dizajnu, architektúry a ekonomického centra Talianska. Z celého sveta sa do tohtoročného tretieho ročníka súťaže prihlásilo viac ako 6 000 projektov zo 146 krajín, z ktorých 2 251 projektov splnilo podmienky súťaže. V Európe sa kvalifikovalo 572 projektov, zo Slovenska boli prihlásené len 4 projekty, z Českej republiky päť. Asi ťažko nájdeme kdekoľvek inde porovnateľnú architektonicko – projekčnú súťaž.

Víťaz Holcim Awards Gold 2011 Europe, Tim Edler - realities united, Nemecko.

Markus Akermann, CEO Holcimu a Predseda managementu súťaže Holcim Awards:

Sme hrdí, že sme už po tretí dosiahli so súťažou takého úspechu medzi talentovanými ľuďmi po celom svete – a že môžeme podporiť toľko jedinečných projektov. Je to náš spôsob, ako pomôcť trvalo udržateľnej výstavbe preklenúť najťažšie krok od teórie k praxi.

Porota európskeho kola sa skladala z nestranných popredných odborníkov z biznisu, architektúry a akademického prostredia. Spomeňme napríklad nemeckého architekta Jürgena Mayera, architekta Kai-Uweho Bergmanna z dánskej kancelárie BIG, zakladateľa holandského ateliéru MVRDV Winyho Maas, profesora pozemného staviteľstva na prestížnej univerzite ETH Zürich Hans-Rudolfa Schalchera alebo CEO nemeckého Holcimu Lea Mittelholzera.

Večerný ceremoniál s odovzdaním cien tejto slávnostnej udalosti bol perfektne zorganizovaný, a bezpochyby zanechal vo víťazoch spomienky a zážitky na dlhé roky. Vyhlásenie prebehlo v ľadovom paláci (Palazzo del Ghiaccio) postavenom v roku 1923 a pred niekoľkými rokmi zrenovovanom štúdiom 5 +1 AA, ktorý palácu uložil aj novú funkciu – teraz slúži ako miesto na organizovanie významných spoločenských udalostí.

Víťazný projekt - Obnovy mesta a areálu bazénov, Berlín, Nemecko

Počas vyhlásenia prehovorili dôležití hostia, napríklad člen výkonného výboru spoločnosti Holcim v Belgicku Benoît-H. Koch, milánska starostka Lucia Castellano alebo predseda predstavenstva talianskeho Vodafone Pietro Guindani. Jednotlivé ceny odovzdávali CEO z krajín, odkiaľ pochádzal ocenený autor.

Víťazné projekty z regionálneho vyhlásenia Holcim Awards for Sustainable Constructions v Miláne sa kvalifikujú do globálneho kola, ktoré sa vyhodnotí v marci 2012.

Zdroj:

www.holcimfoundation.org

www.earch.cz