Nová sklenená koncertná hala v Reykjaviku „Harpa Concert Hall“ bola nedávno dokončená. Autorom návrhu je Olafur Eliasson a ateliér Henning Larsen Architects. Na dizajne interiéru sa podieľal aj ateliér Batteriid Architects. Trblietavá hala napodobňuje čadičové kryštály, ktoré sú pre Island typické.

Pobrežná fasáda pozostáva zo sklenených polygónov, ktoré sa podobajú rybím šupinám. Tie odrážajú vodu a svetlo. Vytvárajú tak farebné efekty ako kaleidoskop. Sklo prepúšťa dosť svetla na osvetlenie budovy počas dňa, pričom jeho odtiene sa menia v závislosti od ročného obdobia. Stavba tak minimalizuje nároky na umelé osvetlenie. Večer je interiér osvetlený systémom LED svetiel.

Obrovský interiér s rozlohou 28 tisíc metrov štvorcových tvoria štyri hlavné haly, ktoré symbolizujú štyri živly. Veľká koncertná hala s 1800 sedadlami sa nazýva Eldborg. Predstavuje islandskú vulkanickú aktivitu. Menšie haly predstavujú polárnu žiaru (vzduch), kalcitové kryštály (zem) a studenú lagúnu (voda).

Hala bude ústredným prvkom projektu na oživenie reykjavíckeho prístavu a islandský symfonický orchester a islandská opera sem pritiahne zástupy návštevníkov. Plánujú sa tu aj konferencie a schôdze.

Budova sa oficiálne otvorí počas reykjavíckej kultúrnej noci 20. augusta.

Fotografie: Olafur Eliasson

Viac na:

http://inhabitat.com/olafur-eliassons-crystal-inspired-concert-hall-opens-in-reykjavik/