Budova s názvom „Nursery in the Park“ alebo Školka v parku je citlivo navrhnutá a umiestnená stavba. Nachádza v srdci starého parku v španielskej Zaragoze. Ateliér Santiago Carroquino Arquitectos sa zameral na vytvorenie predškolského zariadenia vyznačujúceho sa hravosťou a minimálnym narušením okolitého prírodného prostredia. Škôlka stiera hranice medzi prírodou a budovou, o čom svedčí charakter fasády, zelená strecha či zachovanie pôvodných stromov. Deťom tak poskytuje bezpečné, dobre osvetlené a vzdušné miesto na hranie a učenie.

    

Pôsobivá fasáda budovy pozostáva zo série priehľadných farebných polykarbónových prefabrikovaných panelov. Takto vytvorené steny osvetľujú interiér rozptýleným svetlom a zmierňujú exteriér prírodne ladenou vertikálnosťou. Tá pripomína okolité stromy. Panely sa vyrobili mimo staveniska, čo urýchlilo výstavbu budovy. Zelená strecha poskytuje viacero výhod – od podpory miestnej biodiverzity, izolácie budovy po tlmenie mestského hluku. Na streche sú aj solárne tepelné panely, ktoré slúžia na doplnkové kúrenie.

Viacero dvorov a otvorených pasáží prepája interiér s exteriérom a deti tak majú k dispozícii rôznorodé prostredie. Interiér sa vyznačuje vysoko adaptabilným systémom stien, ktorým sa môžu jednoúčelové miestnosti zmeniť na viacúčelové. Steny sú obložené tvrdeným sklom a miestnosti sa tak jednoduchšie čistia a za použitia menšieho množstva čistiacich prostriedkov. Osobité okrúhle okná majú poklopy. Tie pomáhajú nasmerovať svetlo do miestností a pomocou nich sa tak ovláda svetelnosť ako aj hlučnosť.

    

Podľa autorov projekt prejavuje hlboký rešpekt životnému prostrediu ako jednej z hodnôt, ku ktorej treba deti ako členov spoločnosti viesť.

Fotografie: Santiago Carroquino Arquitectos

Viac na:

http://inhabitat.com/park-side-eco-kindergarten-features-a-glowing-facade/