Zelená katedrála. Zdroj: Goole maps

V roku 1987 vysadil holandský umelec Marinus Boezem Zelenú katedrálu – De Groene Kathedraal, arborétum s pôdorysom podľa plánu katedrály v Remeši, pričom kamenné stĺpy nahradili vysoké talianske topole. Očakáva sa, že stromy dosiahnu vrchol rastu do roku 2015, kedy sa vyrovnajú svojej kamennej predlohe.

Bozemova katedrála sa nachádza na lúke neďaleko rieky v blízkosti mesta Almere v Holandsku. Rozmerovo je 150 metrov dlhá a 70 metrov široká, presne podľa predlohy. Smerom na sever sa nachádza druhé umelecké dielo, vytvorené takmer desať rokov neskôr, čistina medzi bukmi, inverzia k prvotnej kláštornej formácii.

Boezemo rozhodnutie vypestovať historickú katedrálu sa zrodila z obdivu k plánu historickej katedrály, ktorý podľa neho predstavuje najväčší úspech v záznamoch architektonického priestoru.

Zatiaľ čo v pôvodnom pláne sú zaznamenané zložité primárne a sekundárne geometrie a štruktúry, pri zelenej katedrále nájdeme len ich symbolický charakter. Ukladaný kameň značí prechody hrebeňovej klenby, opisujúci na trávniku projekcie z oblohy. Stromy, ktoré nikdy nevytvoria strechy, raz uhynú a zhnijú, zanechajúc súbor obrovských kmeňov. Akoby mali slúžiť ako manuál pre budúcu rekonštrukciu, Boezenova práca nielenže predpokladá ich zničujúci osud, ale chystá na dojemné okamihy znovuobjavenia.

 

Photo: Rook & Nagelkerke

Zdroj: www.architizer.com